Výtvarná súťaž pre deti EX LIBRIS má svojich víťazov

0
769

V dňoch 30. septembra až 2. októbra 2021 sa pod záštitou Slovenskej komisie pre UNESCO uskutočnilo v Hlohovci vyvrcholenie 18. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže v tvorbe knižnej značky pre deti.

„Máme krídla, letíme“

„Máme krídla, letíme“ bol názov témy v poradí  už 18. ročníka tejto medzinárodnej súťaže, ktorá vznikla v Hlohovci, v tvorbe knižnej značky. Deti vo veku od 6 do 15 rokov rozprestreli krídla fantázie a vytvorili nádherné umelecké diela. 601 detí z Bieloruska, Bulharska, Českej republiky, Estónska, Litvy, Maďarska, Poľska, Ruska, Slovinska, Srbska, Turecka, Ukrajiny a Slovenska zaslalo do súťaže 658 súťažných prác. A napriek tomu, že prác bolo menej ako po iné ročníky, podľa vyjadrenia predsedu poroty, akademického maliara Karola Felixa, ich kvalita bola jedna z najlepších. 

Prišli aj osobnosti zo zahraničných zastupiteľstiev

1. októbra 2021 boli v kine Úsmev v Hlohovci slávnostne vyhlásené výsledky 18. „okrídleného“ ročníka súťaže. Svojou prítomnosťou poctili túto medzinárodnú udalosť veľvyslanec Bulharskej republiky pán Vasil Petkov, prvá radkyňa Tureckého veľvyslanectva pani Nezihe Ipek Aynuksa, generálna tajomníčka Slovenskej komisie pre UNESCO pani Viera Grigová, riaditeľka Bulharského kultúrneho inštitútu pani Vania Radeva, riaditeľ Inštitútu Liszta – Maďarského kultúrneho centra v Bratislave pán Venyercsan Pál,  zástupkyňa  Ruského Domu v Bratislave pani Olga Kroshkinová, predseda Trnavského samosprávneho kraja pán Jozef Viskupič, šéfredaktorka časopisu Slniečko Ľubica Kepštová ale i skvelí učitelia, rodičia a najmä deti, ktoré si prišli prevziať ocenenia.

Kto vyhral?

V hlavných kategóriách súťaže získali prvé miesto Francesca Caputo z Estónska, Anna Lantos z Maďarska, Barbara Sáfrány zo Srbska, Michaela Stanková z Vrútok a Ondrej Kroka zo Sedlísk.  

Mimoriadne úspešné v tomto ročníku boli hlohovské deti. Michal Moravčík a Sofia ŠANDOROVÁ zo Základnej školy s materskou školou na Kopernikovej ulici a Matúš Krajný zo Základnej umeleckej školy získali vo svojich kategóriách druhé miesto. Karolína VACHANOVÁ a Matúš Görög zo Základnej školy s materskou školou na ulici A.Felcána,  Matúš Šrank a Viktória Skalická zo Základnej umeleckej školy získali čestné uznania. A špeciálnu covidovú cenu získali Margarétka Poláčiková, Sofia Svíčková, Jakub Slovák a Ema Slováková. 

Kde dielka môžeme vidieť? 

Výstavu súťažných prác Máme krídla, letíme si môžete pozrieť vo Výstavnej sieni Vlastivedného múzea na Rázusovej ulici 6 v Hlohovci do 31. októbra 2021 spolu so sprievodnými výstavami členov odbornej poroty – Malé príbehy akademického maliara Karola Felixa a Ratolesti Radoslavy Hrabovskej.

Pani Helena Pekarovičová, zakladateľka a organizátorka súťaže, vyjadrila vďaku tým, bez ktorých by sa podujatie nemohlo uskutočniť: „Táto výnimočná medzinárodná udalosť by sa nedala uskutočniť bez finančnej podpory. Ďakujeme hlavným sponzorom Fondu na podporu umenia, Trnavskému samosprávnemu kraju a Mestu Hlohovec, ďakujeme aj Slovenskej komisii pre UNESCO a Nadácii Jána Korca“.

Téma budúceho ročníka

19. ročník bude na tému „Lesy, hory, výšiny okolo nás.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here