Hlohovec pripravuje ubytovanie pre ľudí z Ukrajiny

0
1274

V pondelok 28. februára zasadal mestský krízový štáb za účasti zástupcov Okresného úradu, mestských organizácií a najväčších zamestnávateľov. Jeho cieľom bolo poskytnúť Ukrajincom, ktorí sú v núdzi, pomoc a zapojiť ich do života na Slovensku a v našom meste.

Krízový tím MsÚ Hlohovec cez víkend 26. – 27.2 sumarizoval informácie o možnostiach pomoci pre obyvateľov Ukrajiny a dopĺňal databázu Hlohovčanov, pripravených pomôcť ľuďom utekajúcim pred vojnou.

Mesto sa podľa primátora zameriava najmä na riešenie konkrétnej pomoci rodinám, ktoré prídu do Hlohovca. “Tento týždeň sme pripravení poskytnúť plnohodnotné ubytovanie v rámci existujúcich kapacít mesta, alebo ho sprostredkovať u ochotných Hlohovčanov pre cca sto ľudí,“ hovorí primátor Hlohovca Miroslav Kollár.

Podľa primátora je Hlohovec schopný zabezpečiť administratívnu a materiálnu pomoc, tlmočníka, zdravotnú starostlivosť, starostlivosť o deti v školských zariadeniach a v prípade potreby aj právnu pomoc či pomoc pri hľadaní práce.

Samozrejme, pripravujeme sa aj na krízové scenáre v prípade vyhrotenia konfliktu a vieme niekoľkonásobne zväčšiť kapacity núdzového ubytovania,“ dodal M. Kollár.

Mesto koordinuje Hlohovčanov, ktorí sú pripravení pomáhať ľuďom z Ukrajiny. Vytvára databázu týchto ľudí a komunikuje s verejnosťou, ako pomáhať čo najefektívnejšie.

POMOC V MESTE

Ponuky pomoci v meste Hlohovec nahlasujte mailom na dobrovolnik@hlohovec.sk.

MATERIÁLNA POMOC

Materiálnu pomoc v Hlohovci pre Trnavskú katolícku charitu koordinuje OZ Samaria. Cez víkend sa konala prvá zbierka spacích vakov a diek pre ľudí z Ukrajiny na hraniciach.

 V utorok 1. marca od 14.00 do 16:00 môžete prinášať do Skladu solidarity oproti železničnej stanice trvanlivé potraviny, drogériu i detské plienky.

„O všetkých ďalších zbierkach, časoch a miestach ich konania sa dozviete na stránke www.facebook.com/samaria.sk. Očakáva sa, že toto nie je niekoľkotýždňová záležitosť. Veci, ktoré by akoby vystávali, sa uskladnia a budú čakať na ďalších ľudí, ktorí budú potrebovať pomoc neskôr,“ povedala pre Hlohovskú televíziu predsedníčka o.z. Samaria Helena Dzurechová.

UBYTOVANIE

Ponuku súkromného ubytovania nahlasujte na https://pomocpreukrajinu.sk/. Web prepája poskytovateľov ubytovania s tými, ktorí ubytovanie potrebujú.

FINANČNÉ DARY

Podľa mesta je momentálne vhodnejšia finančná, ako materiálna pomoc. Vďaka nej môžu pomáhajúce organizácie na hraniciach zabezpečovať všetko podľa aktuálnej potreby. Bezpečné darovanie môžete realizovať cez portál Donio – www.donio.sk/kto-pomoze-ukrajine.

INÁ POMOC

Ak chcete poskytnúť akúkoľvek ďalšiu pomoc – materiálnu, personálnu, odbornú, nahláste sa prosím na webe Kto pomôže Ukrajine – www.ktopomozeukrajine.sk, kde vás prepoja s reálnou potrebou pomoci tak, aby bola čo najefektívnejšia.

Vedenie mesta Hlohovec ďakuje tým, ktorí sa zapájajú do pomoci obyvateľom Ukrajiny. Tlmočí aj výzvu OZ Mareena, aby sme sa všetci spoločne šetrili, pretože táto situácia môže trvať dlhšie obdobie. Radí, aby sme nevyčerpali solidaritu, emočné schopnosti a materiálne potreby hneď na začiatku. Ľudia z Ukrajiny budú potrebovať pomoc a solidaritu priebežne a dlhodobo.

zdroj:Zuzana Hrinková, referentka pre komunikáciu,

vonkajšie vzťahy a propagáciu MsÚ Hlohovec, Hlohovská televízia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here