Vo vetrov krútňave zmietaný. Básnik, rebel a revolucionár Janko Kráľ

0
344

Generálna konferencia UNESCO (Organizácia spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru) rozhodla na svojom 41. zasadnutí v Paríži, že sa pripojí k oslavám dvoch významných výročí, ktoré si v roku 2022 pripomenie Slovenská republika. Do oficiálneho kalendára svetových výročí UNESCO bolo vďaka tomu zaradené 200. výročie narodenia spisovateľa Jána Palárika a básnika Janka Kráľa. K oslave výročia narodenia štúrovského básnika Janka Kráľa (24. apríla 1822) sa pripája aj Hlohovský žurnál spomienkou na podujatie, zachytené v kronike Mestskej knižnice v Hlohovci. 

Písal sa rok 1988, keď riaditeľka knižnice, pani Eva Úradníková, požiadala pani Helenu Pekarovičovú, aby pripravila pre študentov hlohovského gymnázia vzdelávacie podujatie o štúrovcoch. Voľba padla na Janka Kráľa. Bol výnimočným básnikom štúrovskej generácie, slovenským národným buditeľom, rebelom a revolucionárom. Svojimi básňami ospevoval boj za slobodu slovenského národa a vkladal do nich aj krásu ľudových piesní, balád, rozprávok a prísloví. Z nich si vytvoril svoj osobitý básnický štýl.

„Vyzerá to tak, že niekoľko storočí tiekla naša slovenská riečka popod zem. Ale tiekla. Neúnavne si predierala svoje riečište, až zrazu prudko vystrekla z podzemného žriedla. To vyrazil prameň slovenských slov z úst Jána Hollého. Ďalší bol Ján Kollár. A prúd rozšírili štúrovci. Medzi nimi Janko Kráľ. Divný Janko.“ Týmito slovami začínal literárno-hudobný program zo života a diela Janka Kráľa Vo vetrov krútňave zmietaný, ktorý odznel na úvod besedy študentov hlohovského gymnázia s  významným slovenským literárnym historikom Rudolfom Brtáňom. Životný príbeh básnika vyrozprávala pani Mária Kunkelová, krásne verše predniesli Ľubica Bojničanová a Juraj Hudzík, na ľudových nástrojoch zahral Miloš Kunkel. Janko Kráľ očaril účinkujúcich, divákov i vzácneho hosťa pána Brtáňa. Iste najmä vďaka jeho pôsobivým veršom zaujal program Vo vetrov krútňave zmietaný odbornú porotu okresnej súťažnej prehliadky Výchovno-vzdelávací program ´88, ktorá mu udelila 1. miesto. Program reprezentoval naše mesto na krajskom kole, ktoré sa konalo  v máji 1988 v Trnave a napokon, už nesúťažne, reprezentoval Hlohovec aj na celoslovenskej prehliadke v Bratislave.  

Životná púť Janka Kráľa bola neľahká. Jeho rozorvaná duša prešla mnohými tŕnistými cestami a ruka odložila pero v plnom básnickom rozlete. „Z jednej strany podivný, ale z druhej duchom i citom vznešený Janko“, povedal o ňom Pavol Dobšinský. A pretože sa nezmazateľne zapísal do sŕdc milovníkov poézie, spomeňte si na neho v deň jeho narodenín v nedeľu 24. apríla pri jeho veršoch. Napríklad pri Dume dvoch bratov, inšpirovanej popravou Šuleka a Holubyho:

Ide povesť veľká z ďalekej krajiny,

striasajú sa svetom rozľahlé končiny —

od západu slnka k temnému východu

hýbe sa celý svet k divnému prerodu.

Alebo pri tých „ľudových“:    

               

Milý môj, milý, keď ťa ja vidím,
srdcom mi prechádza žiara

a hore rastiem ako ten topoľ,

ako ten jaseň za jara

Rasť mi jasenček, rasť mi, topoľček,

Rasť mi jasenček, rasť mi, topoľček,

rasť medzi ružou, medzi topoľom     

aj rozmarija zelená.       

Ty, rozmarija, pekný kvietoček,

rozkvitaj medzi kvetami –       

nože dievčatko, jednu pesničku:

Išlo dievča za húskami.

Autor: Helena Pekarovičová

Zdroj: unesco.sk, Kronika Mestskej knižnice v Hlohovci, Búrka divým v ústrety. Bratislava, Obzor 1972.          

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here