Klobúk dolu, Fľočáci! Empírové divadlo na nohách!

0
213

Fraštacká ochotnícka ľahkovážna činohra FĽOČ prišla po 2 rokoch kultúrneho „ticha“ opäť s novou hrou. Najnovší divadelný počin divadelného súboru z Hlohovca s názvom „Bajačiny majstra Patalána“ si diváci vychutnali na premiére v nedeľu 10. októbra a rovnako aj na repríze v stredu. Herci si právom zaslúžili standing ovation. Komédia nahlas rozosmiala celé Empírové divadlo.

A po fraštacky!

Táto divadelná hra je výnimočná. Od predošlých fľočáckych inscenácií sa líši obdobím, v ktorom sa odohráva i samotnou formou. Tentokrát sa nachádzame v stredoveku, kde sú všetky dialógy zveršované do rýmov v hlohovskom dialekte „fraštačine“. „I napriek tomu, že sa inscenácia odohráva v stredoveku, nájdeme v nej každodennú realitu dnešnej doby. Je o vymyselných ľuďoch, ktorí si podrážajú nohy. Nájdeme v nej obraz nespravodlivého súdnictva, pokrivené medziľudské vzťahy a vtipné škriepky“, hovorí režisér hry Brian Brestovanský. „Bajačiny majstra Patalána“ je divadelné predstavenie na motívy francúzskej stredovekej frašky od neznámeho autora s názvom „Chytráctvo majstra Patléna“.

Lukáš Lehocký (Majster Patalán) a Brian Brestovanský (súkenník a režisér)

„Hru som celú prepísal a čiastočne upravil do hlohovského dialektu. Fraštačina je v podstate moja rodná reč (smiech), bolo to veľmi jednoduché, zvládol som to za pár dní a skúšalo sa menej ako tri mesiace“, so smiechom vysvetľuje režisér. „Vyprávat po fraštácky ma velice bavilo, užil som si to“, hovorí s úsmevom spoza opony herecký sudca Ľubo Gregor.

Po 2 rokoch neskúšania radosť aj tréma.

Celou hrou nás vedie vtipným sprievodným slovom vrátnik (František Kopányi) a okúzľujúcim spevom divadelná múza Tália (Michaela Samohylová). „Tréma je stále veľká, ale hralo sa mi výborne. Pri učení textov mi pomohla priateľka“, hovorí hviezda večera František Kopányi. „Toto je prvá divadelná hra Fľoču, v ktorej som si mohla aj zaspievať. Bol to pre mňa zážitok“, konštatuje sympatická herečka Miška Samohylová.

herecký vrátnik Ferko Kopányi (úryvok z hry)

Majster Patalán (Lukáš Lehocký), chudobný advokát získa látku na sukňu pre svoju ženu podvodným spôsobom. Dúfa, že sa mu toto darebáctvo prepečie. „Bolo náročné znova sa dostať do hereckej „kondície“. Nakoniec sme to zvládli. Divadlo je pre mňa ventil a relax“, hovorí hlavná postava Lukáš Lehocký a následne sa ponáhľa fotiť s fanúšikmi z publika.

Lukáš Lehocký a Darina Feiglová

Pre ženu majstra Patalána (Darinu Feiglovú) bola premiéra predstavenia aj jej osobnou hereckou premiérou. „Pred predstavením som mala veľkú trému, nakoniec to bolo však pohodové. S hercami sme dobrý tím“. Postavu alternuje aj hlohovčanka Hana Záleská. Komickou postavou je aj rola pastiera, ktorý sa snaží ututlať svoj nezákonný čin na paši. „Na pľaci mám mať rečovú vadu, bola to pre mňa výzva, vytrápil som sa“, so smiechom konštatuje pastier Martin Paták.

Kedy bude ďalšia repríza?

Na to, či a ako budú darebáctva potrestané si budete musieť počkať a prísť na súdny proces pri ďalšej repríze. Tú FĽOČ plánuje na november.

Vďaka fľočáci, že ste tu stále s nami a láskavým humorom vždy pohladíte dušu diváka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here