HOAX – pokus primäť ľudí veriť niečomu, čo nie je pravdivé…

0
231

Hoax je anglické slovo, ktoré znamená podvod (klamstvo), obyčajne taký, ktorého cieľom je zo žartu alebo so zlými úmyslami prinútiť niekoho veriť niečomu, čo nezodpovedá skutočnosti a zneužiť jeho dôverčivosť. Sú to prípady, v ktorých existuje dokázateľná nečestná a vedomá snaha podvodne oklamať. 

Prečo vznikajú hoaxy? Dôvodov je viac – túžba ľudí manipulovať a šíriť medzi nimi „svoju pravdu“ je stará ako ľudstvo samo. Už v minulosti vznikali rôzne pamflety a štvavé plátky, ale ich dosah bol obmedzený. S dostupnosťou internetu sa všetko zmenilo a dnes dokáže tvoriť a šíriť správy takmer každý. Stačí mať notebook, internetové pripojenie či dokonca len mobil
a zvyšok už je na šikovnosti a schopnosti autora. Sociálne siete sú ideálnym nástrojom na to, aby sa autori a ich správy dostali k veľmi širokému publiku.

Keď sa z obyčajnej neškodnej hlúposti stane hoax, stále to nemusí znamenať nič. Podstatné je, či toto klamstvo vzniklo s úmyslom škodiť ľuďom. Faktom však je, že prekrúcanie pravdy a jej vytrhávanie z kontextu sa považuje za najnebezpečnejšiu kategóriu hoaxov. Je totiž náročné odhaliť skutočnú pravdu a overiť dôveryhodnosť takéhoto príspevku. Vyvracaniu (alebo skúmaniu) hoaxov a dezinformácií, ktoré sa šíria na internete, sa začína venovať  čoraz viac novinárov a aktivistov, ale aj inštitúcií, mimovládok, akademikov alebo ministerstiev.  Taká je doba: už nestačí písať len o tom, čo sa stalo, ale aj o tom, čo sa nestalo.

Je možné spáchať trestný čin ťukaním do klávesnice? Áno, je. Trestný čin je možné spáchať rôznymi formami. Konaním či nekonaním, silou alebo „slovom“, otvorene alebo skryto. Za jednu z foriem páchania trestných činov je možné považovať  aj ich páchanie prostredníctvom internetu. Uvedené tvrdenie sa opiera o výkladové ustanovenie § 122 ods. 2 Trestného zákona, podľa ktorého je trestný čin spáchaný verejne, ak je spáchaný obsahom tlačoviny alebo rozširovaním spisu, filmom, rozhlasom, televíziou, použitím počítačovej siete alebo iným obdobne účinným spôsobom, alebo pred viac ako dvoma súčasne prítomnými osobami. Medzi trestné činy, ktoré je možné týmto spôsobom spáchať, sa zaraďujú aj šírenia poplašnej správy a hoaxy. Vedeli by o tom rozprávať ľudia, ktorí šírili na Facebooku hoaxy a zrazu im na dvere zabúchala polícia. Polícia rieši každý takýto prípad protiprávneho konania bez ohľadu na to, či k nemu dochádza v reálnom alebo virtuálnom svete. Nájsť a potrestať vinníka je jedna vec, druhá, tá ťažšia, je „opraviť“ napáchané škody. V prípade internetových hoaxov, ktoré majú potenciál šíriť sa ako požiar, je preto mimoriadne podstatné rýchlo zamedziť tomu, aby ich ľudia ďalej zdieľali. Aj preto vznikla na Slovensku facebooková stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR, ktorá patrí priamo pod Prezídium Policajného zboru. Stránka operatívne zverejňuje klamstvá, šírené na sociálnych sieťach, snaží sa rýchlo vypátrať ich pôvodcu, vysvetliť ich a uviesť na pravú mieru.

Okrem trestnoprávnych dôsledkov majú hoaxy veľmi negatívny vplyv na medziľudské vzťahy. Internetové diskusie majú v porovnaní s rozhovormi tvárou v tvár schopnosť pozoruhodne rýchlo eskalovať a viesť k strate taktu a následným osobným útokom. Takéto konflikty oberajú o drahocenný čas a mentálne sily a nezriedka dokážu rozoštvať blízkych priateľov či príbuzných. Ak vám hrozí, že sa necháte strhnúť do neuvážených vyjadrení, pripomeňte si, čo pre vás títo ľudia doteraz znamenali. Pravdepodobne sú to ľudia, ktorým na vás záleží, ktorí vám v živote pomohli, alebo s ktorými ste prežili príjemné chvíle. Myslite na to, že ich budete naďalej stretávať na uliciach svojho mesta či dedinky a chovajte sa aj vo virtuálnom svete tak, aby ste sa vždy mohli s úsmevom pozdraviť.

Redakcia Hlohovského žurnálu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here