„Len slnko na nás mieri a páli si len tak.“ (Predstavujem si krajinu – Dežo Ursíny na motív Imagine od Johna Lennona)

0
965

To je úryvok z piesne, ktorú v roku 1989 zaspieval slovenský hudobník Dežo Ursiny na festivale vo Valašskom Meziříčí. Slovenskú  verziu Imagine od Johna Lennona zaspieval ako poctu Jánovi Palachovi. Text v slovenskom jazyku napísal rodák z Hlohovca Ivan Štrpka.

Po 30 rokoch pieseň nahrali nanovo slovenskí speváci pod názvom „Predstavujem si krajinu“  a venovali ju Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej.

Na benefičnom koncerte na pomoc Ukrajine 5. marca v Empírovom divadle zaspievali okrem iného aj túto skladbu Hlohovčania Stanislav Kamenčík, Filip Marek Záleský, Lisa Gregor, Ján Střelec a Lívia Doležalová.

Pôvodne som mal plán, že v rámci môjho vystúpenia na benefičnom koncerte zahrám Imagine od Johna Lennona, ktorá sem určite pri takejto smutnej príležitosti patrí. Nikomu som však o tom nevravel. Lívia, ktorá tiež vystúpila na tomto koncerte, však navrhla, aby sme túto pieseň zaspievali spolu. Viac slov nebolo treba. Takto spoločne to má určite väčšie „grády“ a to prinesie to pravé posolstvo zomknutia sa v mieri, ktoré je teraz také dôležité,“ hovorí jeden z vystupujúcich benefičného koncertu Filip Marek Záleský.

„Úžasný nápad!  Hneď som písala do spoločného chatu na facebooku, ktorý sme vytvorili a muzikanti boli z nápadu tiež nadšení. Stanko Kamenčík prišiel s návrhom, že by sme mohli pieseň spievať v slovenskom jazyku, s textom od slovenského básnika Ivana Štrpku.“ hovorí speváčka Lívia Doležalová.

Na pódiu sme túto pesničku hrali na ostro bez skúšky. Na spoločné stretnutie už čas nevyšiel, pretože sme boli vo veľkej časovej tiesni.  Mali sme však aj vynikajúceho klaviristu Mateja Piňáka, ktorý skladbu zahral ako sa hovorí „z fleku“ a vynikajúco. Aj vďaka nemu sme ju zvládli predniesť so cťou,“ ďalej prezradila speváčka.

Ako to zvládli speváci z Hlohovca si pozrite v tomto videu:

video: Daniel Schmizing

Benefičný koncert komunita hlohovských muzikantov a umelcov zorganizovala za týždeň.

9 hudobných skupín a interpretov. Išlo o pracujúcich ľudí s nedostatkom voľného času, ktorí sa zmobilizovali a naskúšali vskutku hudobne kvalitný program. Myšlienka pomoci núdznym z Ukrajiny a program pozostávajúci z vystúpení známych lokálnych hudobníkov prilákala divákov nielen z Hlohovca. Empírové divadlo po dlhom čase ožilo. V rámci možností a vážnosti situácie sa všetci zjednotili v  atmosfére dôstojnej a zároveň prinášajúcej nádej.

Organizáciu podporilo aj Mestské kultúrne centrum a mesto Hlohovec. „Z produkčného hľadiska bolo potrebné zabezpečiť technické a personálne záležitosti. Zabezpečili sme ozvučenie, osvetlenie, poskytli priestory. To je však niečo, čo som pre túto akciu rada a s ochotou urobila,“povedala riaditeľka MKC Hlohovec Lucia Loskotová pre Hlohovskú televíziu.

Vstupné na koncert bolo dobrovoľné a 100% zo získaných finančných prostriedkov poputovalo organizácii Človek v ohrození.  Ruku k dielu doslova priložili aj handmade výrobcovia, umelci či dobrovoľní donori. Celý výťažok z predaja týchto výrobkov sa tiež pripočítal do finančnej zbierky.

Vo finančnej zbierke sa na benefičnom koncerte pre Ukrajinu vyzbieralo vyše 2 530 EUR.  Organizátori ďakujú všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom spolupodieľali, či prispeli pre dobrú vec. Tento koncert niesol jasné posolstvo solidarity a humanitárnej pomoci, prehovorili SRDCIA. A to bolo dôkazom, že aj Hlohovčania ich majú na správnom mieste.

Zdroj: hlohovskí hudobníci, HTv

foto: Daniel Schmizing

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here