Súhrn udalostí 31.3.2020

0
1095

Posledný marcový deň je štandardne posledným dňom na podanie daňového priznania, kedy stretnete na poštách enormné množstvo ľudí, ktorí daňové priznanie podávajú, alebo posielajú odklad daňového priznania.

V čase koronavírusu to je inak. Prinášame Vám sumár toho, čo sa stalo včera a stojí za zmienku.

Hlohovec má prvé prípady koronavírusu

Na základe údajov Úradu verejného zdravotníctva, má Hlohovec 2 pacientov s koronavírusom. Ide o dve ženy vo veku 23 a 64 rokov.

V prvom rade chceme poznamenať, že nie je dôvod na paniku. Je dôležité byť ostažitý, disciplinovaný a nepodliehať panike, ktorá je v konečnom dôsledku horšia ako samotný vírus Covid-19.

Počet infikovaných na Slovensku

Počet ľudí nakazených novým koronavírusom Covid-19 je k 30.3.2020 – 363. Celkovo vo svete je doteraz infikovaných viac ako 800 tisíc ľudí.

Odklad splátok hypoték, úverov, lízingov

Predseda parlamentu Boris Kollár oznámil, že sa s bankami dohodli na odklade splátok hypotekárnych úverov, spotrebných úverov a lízingov.

Banky sa vyjadrili, že tento odklad sa nebude týkať chronických neplatičov, ale iba tých, ktorí riadne svoje záväzka splácajú.

Presný postup, ako si odložiť splátky ešte nie je na stole, ale môžeme predpokladať, že to bude veľmi podobné štandardnému postupu odkladu splátok v bankách.

Otvorenie školských jedální pre deti a seniorov

Od piatka budú môcť školské jedálne vydávať stravu žiakom a seniorom. Podľa vyjadrenia ministra školstva Branislava Gröhlinga budú musieť byť dodržané všetky prísne hygienické opatrenia, aby bolo možné takýto výdaj uskutočniť.

Zabezpečená bude dezinfekcia priestorov, hygienik vydá pokyny aj na to, ako vydávať a baliť stravu. Bude sa zisťovať, či pracovníci jedální nemajú pozitívnu cestovateľskú anamnézu, alebo nežijú v spoločnej domácnosti s človekom, ktorý bol pozitívne testovaný na Covid-19

Otvorenie školských jedální bude v kompetencii obce, ktorá rozhodne na základe toho, či je možné splniť prísne hygienické opatrenia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here