Sumár dňa 14.4.2020

0
961

Prečítajte si najzaujímavejšie udalosti včerajšieho dňa.

COVID-19: Pribudlo ďalších 28 pozitívnych prípadov

14.4.2020 pribudlo 28 ľudí s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19. Podľa štatistík NCZI bolo v utorok 1411 vzoriek negatívnych. Celkový počet pacientov s negatívnym výsledkom je tak 30 628. Celkový počet pacientov s pozitívnym výsledkom je 863.

Z ochorenia COVID-19 sa na Slovensku doteraz vyliečilo podľa hlásení regionálnych úradov verejného zdravotníctva 151 ľudí, z toho 40 bolo hospitalizovaných a 111 sa vyliečilo v domácej izolácii.

Aktuálne je na Slovensku hospitalizovaných v súvislosti s novým koronavírusom podľa údajov NCZI 141 pacientov. V nemocniciach je s potvrdeným koronavírusom 67 ľudí, s podozrením na toto ochorenie 74. Na JIS sa aktuálne nachádza päť pacientov, na pľúcnej ventilácii sú štyria.

COVID-19: Slovensko má pravdepodobne ďalšie štyri obete koronavírusu

Slovensko eviduje už šesť obetí ochorenia COVID-19 (koronavírus). Minister zdravotníctva Marek Krajčí dnes informoval, že okrem pôvodných dvoch obetí pribudli ďalšie štyri úmrtia spôsobené koronavírusom, z toho tri sú z DSS Pezinok, kde sa ochorenie rozšírilo.

Dvaja pozitívni pacienti z DSS Pezinok, ktorí boli hospitalizovaní v Univerzitnej nemocnici Bratislava, podľahli obojstrannému zápalu pľúc. V DSS Pezinok zomrel jeden z klientov ešte 5. apríla, dodatočným testovaním sa zistilo, že bol pozitívny na koronavírus a bola nariadená aj pitva.„Vzhľadom na tieto úmrtia a vzhľadom na to, že v tomto domove sociálnych služieb už dlhšie obdobie boli klienti chorí, začal sa dohľad Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na preverenie postupu zdravotnej a ošetrovateľskej starostlivosti v tomto domove sociálnych služieb,“ informoval minister.

Ďalšie úmrtie zaznamenala Fakultná nemocnica Trnava, kde ochoreniu podľahol 89-ročný pacient.

V Domove sociálnych služieb Pezinok boli otestovaní všetci klienti a zamestnanci. Z 93 klientov bolo 55 pozitívnych, na výsledky v šiestich prípadoch sa ešte čaká. Zo 62 zamestnancov je deväť pozitívnych, jedného zamestnanca ešte testovanie čaká, nakoľko je momentálne PN.

V UNB je hospitalizovaných 17 klientov z DSS Pezinok, najstarší pacient má 96 rokov. Sedem pacientov je na jednotke intenzívnej starostlivosti, v jednom prípade je potrebná umelá pľúcna ventilácia.

Bratislavský samosprávny kraj dá v súvislosti s rizikom, aké predstavuje toto ochorenie práve v zariadeniach sociálnych služieb, otestovať zamestnancov v týchto zariadeniach.

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR

Výpadok príjmov Trnavského samosprávneho kraja

Najpesimistickejší scenár výpadku príjmov Trnavského kraja na tento rok počíta so sumou 30 miliónov eur.  Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vyčíslila najvyšší výpadok podielových daní vo výške 27 miliónov eur, samospráva očakáva ešte vyšší.

„Okrem podielových daní bude výpadok príjmov citeľný aj v oblasti školstva, kde sa počíta s výpadkom z internátov a školských jedální do konca júna vo výške asi 1,7 milióna eur, v zariadeniach sociálnych služieb do polovice roka okolo 50-tisíc eur. Výpadok príjmov v kultúrnych zariadeniach tvorí zhruba 370-tisíc eur,“ uvádza sa v správe.

Vývoj ekonomiky bude mať podľa materiálu vplyv aj na plánované príjmy z odpredajov majetku, ktoré sú v rozpočte TTSK rozpočtované na úrovni 600-tisíc eur, nízky počet cestujúcich bezplatne sa môže prejaviť na výške doplatku za výkon dopravy vo verejnom záujme za rok 2020.

Bude zaujímavé sledovať tento vývoj aj v našom meste Hlohovec

Zdroj: Denník N

Maturity a prímačky na stredné školy majú zelenú od hlavného hygienika

Hlavný hygienik v stredu vydal opatrenie, ktorým umožňuje, aby sa na stredných školách uskutočnili prijímacie konania a aj maturitné skúšky.

Hygienik však stanovil niekoľko prísnych podmienok, ktoré musia školy dodržať. „Gratulácia k úspešnému zvládnutiu skúšok sa musí zaobísť bez tradičného podania rúk,“ píše sa napríklad v opatrení.

Zákazov a príkazov je však oveľa viac, preto chce ministerstvo školstva najprv osloviť riaditeľov a zriaďovateľov škôl a zistiť, či dokážu tieto podmienky spĺňať a akú pomoc pri tom budú potrebovať.

„Musíme sa pozrieť na všetky školy, či vieme realizovať všetky tieto opatrenia v danom termíne,“ povedal Gröhling v stredu pri predstavovaní opatrenia. Na Slovensku je približne 690 stredných škôl a ministerstvo chce zistiť, aké sú ich možnosti. Napríklad či dokážu zabezpečiť dostatok rúšok či dezinfekcie.

Zdroj: Denník N

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here