Hlohovčan Jozef vyniesol 60 KG na Téryho chatu za chorého Mirka

0
2316

Nosičské preteky Sherpa Rallye sú tradičným podujatím, kde si svoje sily v nosení ťažkého nákladu vo vysokohorskom teréne zmerajú ženy aj muži. Koncom októbra 56 nosičov vynieslo každý individuálne po 60 kg a 24 žien 20 kg na svojom chrbte vo Vysokých Tatrách od Hrebienka po Téryho chatu.

Medzi nosičmi bol aj Hlohovčan Jozef Kamenčík, ktorého cieľ mal oveľa hlbšiu myšlienku, ako „len“ vyhrať a priniesť svoj náklad do cieľa ako prvý. Na svojom chrbte celý čas niesol aj symbolicky fotografiu chorého Mirka. Demonštroval tak fakt, že každý krok je pre Mirka rovnako, ak nie viac náročný, ako ten, ktorý absolvoval nosič Jozef z Hlohovca so 60 kg na pleciach.

„Dnes to nebolo iba o pretekoch, ale o pomoci pre môjho kamoša Mirka, ktorý trpí ťažkou chorobou ALS. Neskončil som ani prvý ani druhý, ale ani posledný, čo ma potešilo. Bol to naozaj najnáročnejší pretek v mojom živote. Klobúk dole pred chlapcami, ktorí to robia každý deň a leteli po skalách ako kamzíky. Každý jeden krok bol pre mňa nesmierne náročný. Určite však nie tak, ako sú momentálne pre Mirka tie jeho každodenné kroky. Mal som pocit, že ma dnes moje svaly akosi neposlúchali. Keď som si však spomenul na veľkého bojovníka Mirka a na to, koľko síl musí vynaložiť, aby prešiel čo i len 10 metrov, dnešná vynáška 60 kg nákladu bola oproti tomu cesta ružovou záhradou,“ píše po pretekoch na svojom facebookovom profile Jozef Kamenčík z Hlohovca.

Amyotrofická laterálna skleróza (ALS) je ochorenie mozgu, ktorého výsledkom je degenerácia a strata mozgových a miechových motoneurónov, teda buniek centrálnej nervovej sústavy, ktoré ovládajú vôľou ovplyvniteľné svalové pohyby. Dochádza k postupnej svalovej slabosti až atrofii. Na začiatku táto choroba oslabuje iba svalstvo, neskôr zasahuje jemnú motoriku, postihuje predlaktia a celé ruky. Pacienti prestávajú chodiť, ovládať svaly tváre a sú úplne paralyzovaní a odkázaný na pomoc iných. Neskôr pacienti dostávajú špeciálnu nutričnú stravu a sú na nútenej ventilácii pľúc s 24-hodinovou zdravotnou starostlivosťou.

Hlohovčan Jozef Kamenčík vyzýva všetkých ľudí dobrej vôle, aby finančne podporili Miroslava prostredníctvom tohto linku: ALS pomoc pre manžela. Dozviete sa tam viac o jeho životnom príbehu aj o zákernej chorobe.

Zdroje: FB Jozef Kamenčík, ludialudom.sk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here