Z banky do ateliéru

0
169

Dagmar nechala starú prácu a dnes vedie kreatívny ateliér „Tarunka“.

Zakladateľkou ateliéru Tarunka je Dagmar BaranovitsŽije a tvorí v neďalekých Malženiciach. Šije, vyrába šperky, doplnky a dekorácie aj na zákazku. Robí i tašky a hračky z bavlnených látok. Organizuje firemné zážitkové workshopy a prázdninové ateliéry s deťmi. Vedie tiež tvorivé dielne a kreatívne kurzy pre deti i dospelých. Priučiť sa niečo nové môžete od nej aj na kurzoch v hlohovskom Pastoračnom centre Krtko.

Dnes sa ateliéru venuješ na plný úväzok. Vždy tomu však nebolo tak. Čo ťa viedlo k radikálnej zmene zamestnania? 
„Zručnosť  a vrelý vzťah k ručným prácam som zdedila od rodičov a prarodičov. Od malička som rada maľovala, šila, vyšívala… šitím a pletením som si privyrábala za stredoškolských čias a aj počas dospelého života som stále niečo vyrábala. Svojimi výtvormi som obdarúvala rodinu, kolegov a priateľov.
Som však vyštudovaná strojná konštruktérka. V technickej oblasti som pracovala iba krátko. Ďalších takmer 20 rokov som strávila na rôznych pozíciách v komerčnej banke. Práca ma bavila. No ako sa časom menili interné pomery, stúpal neustály tlak na výkon aj napätie medzi kolegami. Vnútorne som sa trápila, pridali sa zdravotné problémy a stále viac som cítila, že z tohto prostredia musím odísť. 
A tak som sa s podporou rodiny a priateľov odhodlala povýšiť svoj koníček na prácu a začala sa venovať tvorivému živobytiu naplno. 
Počas materskej dovolenky sa pridali nápady na tvorenie s deťmi, ktoré som spolu so svojimi výrobkami začala prezentovať na „mamičkovských“ portáloch a neskôr na sociálnych sieťach. A tak vznikol Ateliér Tarunka.“

 Organizuješ napríklad aj kurzy pre dospelých.
„K tvorivým kurzom ma priviedla moja priateľka a riaditeľka n. o. U Zlatej priadky v Trnave. Začínala som tam ako animátorka letných remeselných táborov. Rada sa učím nové veci a práve tu som dostala možnosť moje vedomosti a zručnosti odovzdávať ďalej aj ako lektorka tvorivých dielní a kreatívnych kurzov. 
Počas školských prázdnin organizujem kurzy pre deti aj doma v mojom ateliéri. V minulých rokoch ste ma mohli stretnúť na rôznych firemných akciách, festivaloch a remeselných jarmokoch. Robila som aj workshopy na eko témy vo firmách, v trnavskom Eko šatníku a reuse centre Baterkáreň. /Centrá pre pomoc rodinám a udržateľnosť pozn. autorky./

 Ateliér sa nachádza v Malženiciach. S Hlohovcom je však úzko spätý… 
„Mnohí Hlohovčania vodia deti na moje prázdninové ateliéry a v minulosti ste ma mohli vidieť na Fraštackom trhu s vlastným stánkom. Už takmer rok v Pastoračnom centre Krtko vediem kreatívny krúžok pre dospelých aj deti. Stretávame sa raz týždenne, venujeme sa rôznym remeselným a kreatívnych technikám. Každý týždeň mám pripravenú inú tému. Z krúžku si odnesiete vlastnoručne zhotovené výrobky. Som veľmi vďačná Ľubke Vivodíkovej, ktorá ma pre spoluprácu oslovila. Taktiež bratom františkánom za priestor, kde sa môžem realizovať. Kaviareň Krtko je miesto, kde nájdete dobro, priateľské cítenie a výnimočné tvorivé nadšenie.“

Ako ovplyvnila činnosť ateliéru pandémia a obmedzenia?
„Adventný čas je pre mňa každoročne obdobím, kedy trávim mnoho času „v teréne“ – na vianočných trhoch, na tvorivých dielňach. Tohtoročná sezóna poznamenaná pandémiou však priniesla zákaz hromadných akcií, zrušenie jarmokov, festivalov a v závere roka aj adventných trhov. 
Preto ďakujem všetkým organizátorom malých trhov a komunitných podujatí, ktorí to nevzdali, podporili remeselníkov v tomto čase a vytvorili nám možnosti, kde sme mohli ponúknuť svoje výrobky. 
Objavilo sa aj niekoľko výziev na podporu lokálnych tvorcov na internete. Ja osobne dávam prednosť osobnému stretnutiu s ľuďmi pred internetovým predajom. Veľmi mi chýba tá energia návštevníkov a priateľov z remeselnej komunity. Uvidíme, čo nám prinesie nasledujúci rok…“

O aké produkty ateliéru je najväčší záujem? Kde si ich môžu zákazníci kupovať?
„Moju aktuálnu ponuku nájdu zákazníci na portáli sashe.sk/tarunka, osloviť ma môžu aj priamo cez sociálne siete – facebook, instagram, pinterest.
V tomto roku je záujem viac o veci praktické. Sviečky, mydlá, tašky, vrecká, odevné doplnky, hračky pre deti. Na zákazku som najviac šila textilné ochranné rúška.“

Dokáže niečo pekné a vhodné na predaj vytvoriť aj človek bez „talentu“ na šikovné ruky?
„Zručnosť sa dá aj nadobudnúť, naučiť cvikom, opakovaním. Tak ako sa v minulosti učili učni od svojich majstrov. Ak sa chce človek svojou produkciou živiť, závisí od toho, ako sa  sám rozvíja, čo do svojho výrobku vloží.
Manuálna činnosť prináša radosť a oddych. Teší ma, že  záujem ľudí o tvorivé techniky rastie. 
Keď vidím tú radosť a hrdosť, s akou si ľudia odnášajú vlastnoručne zhotovený výrobok, je to tá najväčšia odmena. Pre nich i pre mňa – často sa stáva, že keď si niekto na vlastnej koži vyskúša, koľko musí na danú vec vynaložiť úsilia, uzná a ocení aj prácu remeselníka.“

Autor: Lívia Doležalová

Linky: 

https://www.facebook.com/ateliertarunka

https://www.sashe.sk/tarunka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here