Knižné tipy pre čitateľov Hlohovského žurnálu 8.

0
42

Vyzerá to tak, že ešte dlho budeme tráviť dni uzatvorení do svojich príbytkov. Ako ich stráviť príjemne? Možno aj s dobrou knihou v ruke.  

Foto: Martinus.sk

Kto by nepoznal knihu Eduarda Petišku Staré grécke báje a povesti o Prométheovi, Odyseovi, Daidalosovi a Ikarosovi… Ale poznáte aj jej komiksovú verziu? Český spisovateľ Martin Pitro upravil Staré grécke báje a povesti pre deti do knihy, v ktorej sa príbehy statočných hrdinov a mocných bohov menia sa na zábavné rozprávanie, ktoré si deti ľahko zapamätajú. Na Vianoce som ju darovala svojmu sedemročnému vnukovi, už si ju prečítal niekoľkokrát spredu aj zozadu. Na zadnej strane obalu našiel upútavku na Príbehy hviezdnej oblohy,  „objednal“ si ju u mňa a teraz číta s veľkou chuťou o tom, ako sa dostal na oblohu Perseus,  prečo sa najjasnejšie zimné súhvezdie volá Orión, alebo ako vyzerajú na nebi znamenia zverokruhu.

                                        

Kniha britského spisovateľa Juliana Barnesa Jediný príbeh rozpráva o ľúbostnom vzťahu medzi devätnásťročným mladým mužom a štyridsaťosemročnou ženou.  O Barnesovi sa hovorí, že nik nevie o láske písať ako on. A tak vás pozývam prečítať si príbeh, ktorý pôsobí tak autenticky, až vás núti premýšľať spolu s autorom  o láske ako takej, o jej nástrahách či dôsledkoch. Prevedie vás od zaľúbenia, cez hrdosť a istotu lásky, až po súcit a a v niektorých prípadoch aj hnev.   

Ak máte radi pri čítaní zimomriavky, siahnite po knihách amerického spisovateľa Briana Freemana. Sympatický detektív Frost Easton zo sanfranciskej polície je hlavným hrdinom trojdielnej série kníh Nočný vták, Vnútorný hlas a Kľukatá cesta. Sú to samostatné príbehy, nemusíte ich čítať v poradí, ja som sa zatiaľ nedostala k Vnútornému hlasu. Ale určite si ju prečítam, pretože vo Freemanových knihách je v podstate všetko, čo od takéhoto druhu literatúry očakávam. Dynamický dej, dobrá zápletku a zaujímavé rozuzlenie. 

V posledných mesiacoch ma bavia knihy rozhovorov so zaujímavými ľuďmi, ktorí majú čo povedať. Tak akosi sa mi dostala do rúk kniha Ľuboša Juríka Paríž očami dažďa. Spomína v nej na svoj študijný pobyt v Paríži v roku 1978 a na záver pridáva rozhovory s významnými francúzskymi spisovateľmi Louisom Aragonom, Francoise Saganovou, nositeľom Nobelovej ceny za literatúru Jean-Marie Gustavom Le Cléziom, Georgesom Simenonom a ďalšími, ktoré počas svojho pobytu urobil v spolupráci so slovinskou novinárkou Metkou Novakovou. Veľmi dobré rozhovory, veľmi zaujímavé čítanie, najmä ak vezmeme do úvahy roky tvrdej normalizácie v Československu, počas ktorých vznikli. Vďaka tejto knihe som si spomenula na knihy rozhovorov Ľuboša Juríka, ktoré som čítala ešte v období pred rokom 1989. Kniha Nepokojné dialógy – rozhovory s päťdesiatkou popredných európskych spisovateľov Gunterom Grassom, Hervé Bazinom, Fredericom Forsythom, Fernandom Namorom,  Theunom de Vries, Johnom Wainom … ma v tom období napĺňala pocitom až zakázanej slobody, pretože boli o spisovateľoch spoza železnej opony. Dnes žijeme úplne iným životom, v úplne iných časoch, ale myšlienky týchto múdrych ľudí sú stále aktuálne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here