Filmové tipy pre čitateľov Hlohovského žurnálu 3.

0
629

„Pravá krása ženy nie je v jej postave, v spôsobe oblečenia, v šatách, ktoré nosí alebo štýle jej účesu. Krásu ženy vidno v jej očiach, pretože sú oknom do jej duše, miestom, kde prebýva láska.

Audrey Hepburn

Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien sme sa rozhodli priniesť aj filmové inšpirácie zo sveta silných a inšpirujúcich žien podľa skutočnosti. Tento sviatok vyjadruje úctu k ženám. K ich právam. Bez ohľadu na národnosť, farbu pleti, politické či kultúrne postavenie.  

Dátum 8.marec bol stanovený na počesť štrajkúcich žien v New Yorku z roku 1908. Vtedy 40 000 krajčírok štrajkovalo za zrušenie 10 hodinového pracovného času , za zvýšenie mzdy a zlepšenie pracovných podmienok. Tradícia oslavovať tento sviatok začala v roku 1910 na Medzinárodnej ženskej konferencii.

ANIČKA JURKOVIČOVÁ

Ako prvý tip uvádzame slovenskú filmovú minisériu z roku 1983. Trojdielna snímka pod režisérskou taktovkou Jána Lacka o prvej slovenskej herečke zo 40. rokov 19. storočia. Život Anny Jurkovičovej bol úzko prepojený so štúrovcami. Učarila totiž naraz hneď dvom z nich – Hurbanovi aj Franciscimu. Z lásky Anny Jurkovičovej a Hurbana sa narodil Svetozár Hurban Vajanský (náš najväčší autor realizmu). Hlavnú úlohu si zahrala Zuzana Frenglová. 

SALÓN SESTIER FONTANOVÝCH

Talianský film o troch sestrách, ktoré napriek rôznym nepriazniam osudu svojou šikovnosťou dobývajú módny svet. Tri módne návrhárky sa preslávili nielen v rodnom Taliansku, ale zožali úspech napríklad aj v Spojených štátoch amerických. Navrhovali šaty pre skutočné hviezdy filmového plátna, ako Audrey Hepburnovú, Grace Kellyovú, ale aj Jacqueline Kennedyovú. Príbeh 40. rokov minulého storočia plný elegancie, romantiky aj reality tvrdého života má dve časti, no stojí za to si ho pozrieť.

https://www.youtube.com/watch?v=d8_4M5y1ieA

COCO CHANEL

Rozhodli sme sa sem uviesť aj toto zvučné meno. Módna návrhárka Gabriel Chanelová, vizionárka, ktorá sa stala svetovou ikonou módneho priemyslu. O tejto neskutočnej žene vzniklo viacero filmových adaptácií. My ponúkame tip na verziu so slovenskou herečkou Barborou Bobuľovou z roku 2008 (taliansko-francúzsko-britská koprodukcia) a s francúzskou herečkou Audry Tatou z roku 2009 (viď ukážka). Ide o francúzsko- belgické spracovanie životopisného filmu. 

ERIN BROCKOVICH

Mama troch detí, bez partnera a peňazí doslova „uprosíka“ a presvedčí jedného staršieho advokáta, aby ju zamestnal. A urobil dobre. Herečka Julia Roberts vynikajúco stvárni hlavnú postavu Erin, ktorá nemá na ružiach ustlané, ale zapojí svoj praktický rozum a s istou dávkou zdravej drzosti sa presadí. Ako asistentka advokáta pri zakladaní spisov jedného z prípadov naráža na zaujímavú stopu, ktorá odhaľuje, že jedna veľká korporácia je zodpovedná za znečisťovanie pozemných vôd. 

SKRYTÉ ČÍSLA

Americká filmová dráma z roku 2016 prináša skutočný príbeh zo 60. rokov. Amerika a Rusko súperia o prvenstvo letu do vesmíru. Afroamerické matematičky dobývajú svet NASA. Pohybujú sa v čisto „mužskom“ svete, kde bojujú s podceňovaním a rasovými predsudkami, ale ich múdrosť, odhodlanosť a vytrvalosť viedli k nevídaným vedeckým výsledkom. Aj vďaka nim sa John Glenn, prvý americký kozmonaut, dostane na obežnú dráhu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here