Marec pod nulou nie je nič neobvyklé

0
509

Prvé marcové dni nás prekvapili nočné teploty pod nulou a denná pocitová teplota až -5 stupňov. Posledných pár nocí bolo na začiatok marca naozaj o čosi chladnejších ako dlhodobý priemer. Minulý piatok prešiel cez naše územie ďalej na juh studený front, za ním k nám od severu prenikol chladnejší vzduch. Súčasne sa za ním do našej oblasti presunula tlaková výš, čo malo za následok vyjasnenie, zoslabnutie vetra a v takýchto podmienkach teplota v noci rýchlo klesá. SHMÚ uvádza, že posledné tri noci bolo minimum teploty v okrese Hlohovec na úrovni od -5 do -7 °C.  Tieto hodnoty sú o približne 5 stupňov nižšie ako dlhodobý priemer.

zdroj: shmu.sk

Toto počasie je na začiatok marca viac menej bežné. Minulý rok bola takto nízka teplota vzduchu zaznamenaná ešte aj na začiatku apríla, v dôsledku čoho pomrzlo mnoho kvetov a pukov na ovocných stromoch. Rekordy pre toto obdobie sú však výrazne nižšie. Napríklad 8.3. 1987 bolo namerané v Piešťanoch a v Jaslovských Bohuniciach až -15 °C.V najbližších dňoch sa toto chladnejšie, ale relatívne stabilné počasie začne meniť. Bude skôr premenlivo a o čosi teplejšie. Do štvrtka očakávame chladnejšie rána, avšak o niečo teplejšie ako tie posledné.

Streda a štvrtok

V stredu ráno minimálna teplota klesne na hodnotu okolo -2 a vo štvrtok okolo -4 °C.

Vo štvrtok však začne cez našu oblasť postupovať ďalej na východ frontálny systém, postupne bude zamračené a začne pršať, predovšetkým k večeru a v noci zo štvrtka na piatok.

Piatok a víkend

V piatok bude cez deň prevládať polooblačné, prechodne až oblačné počasie a len s ojedinelými prehánkami. Fúkať bude čerstvý západný vietor a maximálna denná teplota by mohla dosiahnuť približne 12 °C. Podobné počasie očakávame aj v sobotu. V nedeľu pribudne oblačnosť, zrážok bude o čosi viac a mierne sa ochladí.

Hlohovčania, najbližších 10 dní sa vyšších teplôt ešte bohužiaľ nedočkáme. Meteorológovia však predpovedajú, že Veľká noc by už mala priniesť klasické jarné počasie.

zdroj: shmu.sk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here