Májové knižné tipy pre čitateľov Hlohovského žurnálu

0
472

Rozkvitnutý máj nás láka sadnúť si na dobrú kávu na terasu svojej  obľúbenej kaviarničky. A možno aj vytiahnuť z tašky knihu a počítať si v hrejivých lúčoch slniečka niečo pekné, pozitívne.

Peší záznamník

Na úvod skúste siahnuť po útlej knihe Daniela Heviera Peší záznamník. Keď v nej začnete listovať, začnú sa s vami diať „veci“. Chvíľami sa budete usmievať, chvíľami čudovať, ale najmä budete obdivovať neomylné oko a slovo básnika, ktorý na svojich cestách po sídlisku zaznamenáva „detaily života“ fotoaparátom vo svojom mobile a píše k nim krátke básničky. Prvé pešie záznamníky začal Hevier uverejňovať na svojom facebooku, kde sa stretli s priaznivou odozvou čitateľov. Ich knižná podoba sa bude páčiť aj vám.

facebook D. Hevier

Gringo mezi divochy

zdroj: H. Pekarovičová

A keď už budete tak pekne rozbehnutí s Danielom Hevierom, pokračujte ďalej s poľským cestovateľom Wojciechom Cejrowskim do neznámych zákutí Južnej Ameriky v knihe Gringo mezi divochy. Cejrowski je  cestovateľ, antropológ, bádateľ indiánskych kmeňov, spisovateľ, fotograf a autor exotických dokumentárnych relácií, za ktoré získal v roku 2008 na medzinárodnom New York Festivals zlatú medailu v kategórii Travel & Tourism. Kniha Gringo mezi divochy je veľmi pútavo napísaný cestopis, plný autorovho neuveriteľného humoru. Týka sa pralesa a posledných voľne žijúcich indiánov. A jedného belocha, ktorý sa k nim na svojich cestách zatúlal. A hoci už nenosí topánky a namiesto trenírok nosí bedrovú zásterku, tiež bol ako my. Tiež kedysi sníval o ďalekých krajinách, až kým sa jedného dňa nevydal na cestu.

Ľudskosť

Pozitívnu náladu si môžete na záver potvrdiť medzinárodným bestselerom Rutgera Bregmana Ľudskosť s podnázvom Optimistická história človeka. Kniha Ľudskosť poskytuje filozofickú a historickú oporu všetkým nám, ktorí aj v dnešnej dobe veríme v dobro, spoluprácu, láskavosť a vzájomnú dôveru. Nie je sentimentálna ani naivná.

zdroj H. Pekarovičová

Podáva presvedčivé argumenty o tom, že nie sme diví, nenapraviteľne nenásytní a násilní. Snaží sa dokázať, že sme vo svojej podstate prívetiví. Rozvíja teóriu, podloženú výskumom a faktami, že ak si o ľuďoch myslíme to najhoršie, to najhoršie sa v nich napokon aj prejaví. A naopak. Ak uveríme, že v ľuďoch sú dobro a nezištnosť hlboko zakorenené, môžeme tým položiť základy pre ozajstné zmeny v spoločnosti. A to by sme veru potrebovali.

Príjemné čítanie želá Helena Pekarovičová.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here