Hrach náš kažodenný

0
1314

Sezóna skvelého ovocia a zeleniny je tu. Ak máte radi hrach a nestačí vám iba pár strukov, využite možnosť samozberu.

Samozber hrachu bude trvať do konca júna. Cena hrachu je 2,-EUR za 1kg zeleného hrášku. Hrach si môžete prísť nazbierať kedykoľvek počas dňa od 7:30 do 18:00, ak práve neprší.

Miesto zberu nájdete na mape. Bližšie info o presnej lokácií hrachového poľa a o zbere nájdete na tel. čísle: 0907 206 539.

Zopár priaznivých účinkov konzumácie hrachu

Trávenie a nervy

Zelený hrášok je zdroj bielkovín. Konzumácia bielkovín zvyšuje hladinu hormónov v tele, ktoré znižujú chuť do jedla. Proteín funguje spolu s vlákninou na spomalenie trávenia a podporuje pocity plnosti. Vláknina tiež pomáha proti zápche a detoxikuje organizmus. Obsahuje B1, ktorý vyživuje nervy. Vďaka vitamínu B1 sme odolnejší a máme vyrovnanejšiu náladu.

Kontrola hladiny cukru

Hrach má pomerne nízky glykemický index (GI). Strava, ktorá obsahuje množstvo potravín s nízkym GI, sa ukázala ako užitočná pri regulácii hladín cukru v krvi. Je bohatý na vlákninu a bielkovinu, čo môže byť prospešné pre kontrolu hladiny cukru v krvi. Vláknina spomaľuje rýchlosť absorpcie sacharidov, čo podporuje pomalší a stabilnejší nárast hladiny cukru v krvi.

Srdce a krvný tlak

Obsahuje minerály horčík, draslík a vápnik. Strava s vysokým obsahom týchto živín môže byť užitočná pri prevencii vysokého krvného tlaku, ktorý je hlavným rizikovým faktorom srdcového ochorení. Zelený hrášok tiež poskytuje flavonoidy, karotenoidy a vitamín C a antioxidanty. Tie znižujú pravdepodobnosť srdcových ochorení a mozgovej príhody vďaka ich schopnosti predchádzať poškodeniu buniek.

pixabay.com

Imunita

Vysoká hladina antioxidantov v hrášku zabraňuje viacerým reakciám v tele, ktoré môžu spôsobiť vážne ochorenia. Hrach obsahuje vysoké množstvo železa, minerálov, vitamínu C a mnoho ďalších živín, ktoré zlepšujú našu imunitu a bojujú  proti infekciám a chorobám.

Hrachom proti osteoporóze

Hrach je plný vitamínu K a vitamínu D, ktoré pomáhajú pri absorbovaní vápnika a pomáhajú predchádzať osteoporóze a posilňujú kosti.

Hrach na pokožku

Hrach obsahuje antioxidanty: katechín, flavonoidy, ktoré pomáhajú predchádzať starnutiu a pri prevencii vrások.

zdroje: M. Balla, zdravopedia.sk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here