Knižné tipy pre čitateľov Hlohovského žurnálu 14.

0
209

Počasie v týchto dňoch veľmi neláka na prechádzku, voľné chvíle trávime radšej doma v teple napríklad pri zaujímavej knihe. V dnešných tipoch vám ponúkam klasiku, špionážnu, detektívnu i severskú literatúru a reportáže. Ktorúkoľvek knihu si z nich vyberiete, určite nebudete ľutovať.  

Erich Maria Remarque – Na západe nič nové

Erich Maria Remarque sa preslávil románom Na západe nič nové, ktorý bol prvýkrát vydaný v roku 1929. Kniha mala veľký úspech, v krátkej dobe bola preložená do 25 jazykov, rok po knižnom vydaní bola sfilmovaná, získala Oscara za najlepší film roka a za najlepšiu réžiu. Remarque vo svojom románe zachytil nezabudnuteľným spôsobom premenu nevinných chlapcov na vojnou skúšaných chlapov. Osud devätnásťročného Paula Bäumera a jeho šiestich spolužiakov, ktorí nasadzovali svoje životy v nezmyselných bojoch, je  krutým príbehom celej jeho generácie, poznačenej už navždy vojnovým besnením. Veľmi emotívna, výborne napísaná a pre svoje silné protivojnové posolstvo stále aktuálna kniha.

Erich Maria Remarque – Traja kamaráti

Ďalším skvelým dielom Ericha Maria Remarqua je kniha Traja kamaráti. Mala som asi pätnásť rokov, keď sa mi dostala do rúk a všetkému v nej som možno nerozumela. Dojal ma však nádherný príbeh o skutočnom priateľstve, láske a strate, očarilo ma rozprávačské umenie Remarqua. A tak sa ku knihe z času na čas vraciam a opäť čítam príbeh na prvý pohľad úplne odlišných kamarátov Robbyho, Lenza a Otta. Prežili spolu vojnu, spolu pracujú, zabávajú sa, delia sa o financie i jedlo, držia spolu. Nie je to žiadna idylka, príbeh sa odohráva v medzivojnovom období na pozadí hospodárskej krízy. Sem tam  som si veru aj poplakala. Remarque nám prostredníctvom krásneho príbehu posiela posolstvo o tom, že sa máme tešiť z maličkostí, z nového dňa, zo života a ja môžem len súhlasiť. 

Daniel Silva – Portrét neznámej ženy

Americký spisovateľ Daniel Silva je známy najmä svojimi špionážnymi románmi, za ktoré získal množstvo ocenení. Nečudo. Sú naozaj výborne napísané a pri ich čítaní sa zorientujete aj v niektorých temných kútoch medzinárodnej politiky. V knihe Portrét neznámej ženy sa opäť stretneme s legendárnym špiónom a reštaurátorom Gabrielom Allonom, ktorý tentoraz pátra po najväčšom falšovateľovi všetkých čias. A to okrem napätia a zvratov sľubuje bonus navyše. Prechádzku po nádherných palácoch v Benátkach, návštevy galérií s dielami dávnych majstrov, a to všetko napísané perom Daniela Silvu tak, že máte pocit bezprostrednej prítomnosti.  

Juraj Červenák – Zakliaty kláštor

O historickej detektívke Juraja Červenáka Zakliaty kláštorktorá je prvým románom z cyklu Šarkanove poklady, autor povedal: „Tento román mi zrel v hlave vyše dvanásť rokov a viackrát menil zápletku i žánrové zaradenie. Spočiatku malo ísť o mysterióznu detektívku s Dobšinským v úlohe vyšetrovateľa a motívmi z jeho rozprávok, hlavne tých temnejších. Neskôr som sa začal pohrávať s myšlienkou na dobrodružný príbeh o indianajonesovskom hľadaní pokladu, ktorého hrdinom by bol navrátilec z Ameriky, akýsi gemerský pištoľník. Jedného dňa som sa rozhodol, že tieto dva námety spojím do jednej poriadne divokej zmesi… a tak vznikol Zakliaty kláštor.“ Takže milí fanúšikovia Juraja Červenáka, nečakajte žiaden príbeh Steina a Barbariča. Sľúbiť vám ale môžem prekvapenie, zábavu a skvelý literárny jazyk Juraja Červenáka.

Jón Kalman Stefánsson – Tvoja neprítomnosť je tma

Je zmierenie sa s osudom zrelosť či zbabelosť? Táto myšlienka mi neraz prebehla mysľou pri čítaní románu islandského spisovateľa Jóna Kalmana Stefánssona Tvoja neprítomnosť je tma. Spoločným menovateľom zložitého príbehu, ktorý cestuje v čase i v miestach, je láska. Tá, ktorá človeka  nečakane prekvapí, daruje mu šťastie, za ktoré však vždy zaplatí. Rozhodnutím, voľbou. A tá voľba, to rozhodnutie ovplyvní nielen jeho život, ale aj životy jeho blízkych i potomkov. Tvoja neprítomnosť je tma je úžasný román, ktorý si svoje tajomstvá stráži do poslednej strany. Stefánsson v ňom hľadá odpovede na základné otázky života, ale nájsť si ich musí čitateľ. Možno nie hneď, stačí pri čítaní ďalšej knihy tohto islandského mága písaného slova. 

Sigríður Hagalín Björnsdóttir – Ostrov

Román Ostrov islandskej spisovateľky Sigríður Hagalín Björnsdóttir v sebe spája milostný príbeh a mrazivú dystopiu. Jedného dňa stratí Island akékoľvek spojenie s inými štátmi, s kýmkoľvek a čímkoľvek mimo ostrova. Život na ostrove sa pomaly začne meniť. Moderný demokratický štát sa postupne mení fašistickú diktatúru. Niektorí ľudia prestanú byť ľuďmi. A niekde v pozadí, v úkryte žije niekto, kto zaznamenáva udalosti tejto knihy. Mrazivej, ale veľmi zaujímavej. Ako to dopadne? To si už musíte prečítať sami.

Andrej Bán – Slon na Zemplíne

Slovenský dokumentárny fotograf, reportér a publicista Andrej Bán napísal niekoľkoreportážnychkníh. Jednou z nich je Slon na Zemplíne s podtitulom Príbehy Slovenska. Siahla som po nej s veľkou zvedavosťou, s východným Slovenskom som úzko spätá, mám tam rodinu, chodím tam niekoľkokrát do roka. Bánove reportáže mi ukázali túto časť Slovenska celkom iným pohľadom. Jeho kniha je svedectvom o krajine i ľuďoch žijúcich v dedinách a mestečkách, ktoré sú na periférii pozornosti väčšiny z nás. Napríklad o mužovi, ktorý sa rozhodol žiť v súlade s prírodou neďaleko Sečoviec, o oklamaných farmároch a agromafii z východného Slovenska, o rozkrádaní historických pamiatok z prvej a druhej svetovej vojny, o násilne rozdelenej obci Slemence na slovensko-ukrajinskej hranici a mnohých iných anomáliách tohto regiónu. Ale aj o aktívnych ľuďoch, ktorí zachraňujú, čo sa ešte zachrániť dá. Ako hovorí sinologička Marína Čarnogurská v jednej z Bánových reportáží – každá pravda má dve strany. Nie je dobro a zlo, je iba kladná a záporná strana, ktoré sú premenlivé, v kolobehu. 

Radosť z čítania vám želá Helena Pekarovičová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here