Marek má len 11 rokov a je najlepší matematik v Česku. Dokonca vyhráva aj výtvarné súťaže!

0
883
Odovzdávanie cien Deti a architektúra, zdroj: E. Zelenayová

11-ročný Marek Zelenay z Hlohovca žne úspechy vo viacerých oblastiach. Za posledné obdobie ukázal svoj talent v umení a matematike. Je študentom základnej školy pre nadané deti v Českej republike. A práve u našich bratov Čechov sa stal najlepším matematikom Českej republiky vo svojej kategórií. 30. mája dostal diplom za 1. miesto v celoštátnej matematickej súťaži s dlhoročnou tradíciou „MATEMATICKÝ KLOKAN“.

V jeho prípade neplatí pravidlo, že niekto má vlohy na matematiku a čísla a iný zasa vyniká v umení. Marek sa zrejme narodil pod šťastnou hviezdou. Do vienka mu bol daný aj umelecký talent.

Získal jednu z cien za dielo Peší most cez rieku v projekte Deti a architektúra 2020. Cieľom tohto projektu je budovať u detí vzťah k architektúre, k prostrediu, v ktorom žijú, bývajú, chodia do školy. Do projektu sa zapojilo vyše 400 prác na tému Peší most cez rieku, ktoré do súťaže poslali učitelia a rodičia žiakov z celého Slovenska. Porota sa rozhodla oceniť 23 prác. „Porotu presvedčil najmä prístupom k spracovaniu výtvarnej práce, v ktorej nakreslil aj pohľad aj pôdorys návrhu mosta„, hovorí Darina Lalíková, organizátorka projektu DETI A ARCHITEKTÚRA.

Marek sa zapojil s dvomi svojimi výtvarnými prácami aj do odborného galerijného projektu „Odkazy súčasného umenia“. Program je zameraný na interpretáciu diel/ zbierkových predmetov Nitrianskej galérie s tvorivými reflexiami návštevníkov. Edukačno-prezentačný projekt bude ukončený októbrovou záverečnou výstavou výtvarných prác účastníkov dielní, spojenou s odovzdávaním cien najlepším tvorcom. Mladý talent získal 2. miesto. Jeho dielo je aj na plagáte výstavy prác, ktorá sa bude konať v októbri.

Marekovo dielo z projektu „Odkazy súčasného umenia“, zdroj: E. Zelenayová

Marek sa zúčasťňuje aj šachových turnajov, baví ho vesmír a zapája sa aj do dobročinných akcií.

zdroje: E. Zelenayová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here