Záhadná „diera“ pri známej vieche na Starej hore

0
1247

Koncom pracovného týždňa si pri bežnej cyklistickej prechádzke za známou viechou na úpätí Považského Inovca pri ceste z Hlohovca do Piešťan všimol syn majiteľa reštaurácie zvláštny úkaz.

Otvor približne 4-metre hlbokej jamy do zeme mal pravidelný tvar kruhu. „Uvažoval som, že by to mohla byť diera, z ktorej vychádza obrovský jašter, ktorý je maskotom našej viechy. Alebo tajný jaskynný vstup“, hovorí s humorom hlohovský vinár a majiteľ reštaurácie Pavol Tutura. Niektorí sa na sociálnych sieťach domnievali, že by to mohla byť nora jazveca. Rovnako sa v komentároch pod príspevkom pána Tuturu našli aj ďalšie a vtipné domnienky vzniku tohto netradičného úkazu.

zdroj: FB

Po dlhom rozmýšľaní majiteľ viechy prišiel na to, odkiaľ táto diera pochádza. Podľa jeho slov ide o pozostatky geologického vrtu. „Pred 15 rokmi sa robil geologický prieskumný vrt Považského Inovca nad našou viechou. Odoberali sa pri ňom vzorky hornín. Vrt bol hlboký 95 metrov. Tento vrt sa zrejme musel posunúť dôsledkom spodnej vody, alebo niečoho podobného. Ostala po ňom takáto 4-metrová diera“, hovorí svoje domnienky Pavol Tutura.

Zaujímal nás aj názor archeológa a riaditeľa Vlastivedného múzea v Hlohovci, Jozefa Urminského. Po prezrení fotografie tejto jamy nevylúčil, že by to mohli byť pozostatky takéhoto vrtu. Podľa arcehológa diera má vraj znaky geologického vrtu. Ak by to bol komín do jaskyne, prepadnutá hlina vo vrchnej časti by mala tvar lievika. V tomto prípade ide o kolmý otvor do jamy.

A čo si myslíte vy, Hlohovčania? Dajte nám vedieť do komentárov pod článkom.

zdroje: P. Tutura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here