Hasiči z Dvorníkov pomáhajú už 100 rokov!

0
1283

História tohto hasičského zboru v dedine neďaleko Hlohovca sa začala písať v marci 1921, keď v Dvorníkoch horelo 8 domov v časti „Podkostolie“. Obec Dvorníky v tom čase už vlastnila  jednu hasičskú striekačku, ale problém bol v tom, že ju vtedy ešte nedokázali obsluhovať. Zaujímavosťou je, že nakoniec sa zistilo, že bola aj tak nepojazdná. Požiar sa nakoniec podarilo uhasiť vojakom, ktorí sa vrátili do svojich domovov z 1. svetovej vojny a pomocnú ruku podali aj  ostatní dedinčania.

Aktuálny člen hasičov Martin Mazúr nám vysvetlil, že táto udalosť otriasla občanmi Dvorníkov natoľko, že sa hneď po veľkom požiari v roku 1921 vtedajší odvážlivec z ľudu Štefan Ukropec odhodlal založiť Dobrovoľný hasičský zbor Dvorníky. Dnes má DHZ Dvorníky už približne 50 členov a na svojom konte obrovské množstvo úspechov. Pri likvidácii požiarov, spadnutých stromov, pomoci pri povodniach a aj zo športových súťaží dobrovoľných hasičských zborov na Slovensku.

DHZ Dvorníky, foto: Milan Hutera
M. Zvolenská, predsedníčka komisie mládeže DHZ.

Predsedníčka komisie mládeže DHZ Michaela Zvolenská nám prezradila, že hasiči sa súťažnej činnosti venujú veľmi intenzívne. Veľkú pozornosť venujú aj výchove svojich nasledovníkov. Tými sú  deti už od 3 rokov. Učia sa spoznávať prácu hasičov zábavnou formou aj prostredníctvom športových aktivít.

Úspechy DHZ Dvorníky z hasičských súťaží

Svoje úctyhodné jubileum sa Dobrovoľný hasičský zbor v Dvorníkoch rozhodol osláviť. Na počesť storočnice hasiči usporiadali celodenný program na dvorníckom futbalovom ihrisku, na ktorý prišli priaznivci aj pamätníci tohto neobyčajného zoskupenia, ktoré sa venuje záchrane životov a materiálnych hodnôt bez nároku na akúkoľvek odmenu už taký neuveriteľne dlhý čas.

Úvodný ceremoniál oslavy storočnice

Oslavu odštartovalo veľkolepé predstavenie dobrovoľníkov. Uvítací ceremoniál bol pôsobivý a dojemný zároveň. Pri príhovore starostu obce Maroša Nemečka si prítomní uctili minútou ticha aj všetkých členov hasičského zboru, ktorí už nie sú medzi nami. Spomínalo sa i na pána Jána Mazúra, dlhoročného veliteľa zboru, vďaka ktorému sa DHZ  dostalo na popredné miesta v súťažiach dobrovoľných hasičských zborov.

Predseda DHZ Dvorníky J. Bučko a starosta Dvorníkov M. Nemeček držia novú vlajku

„Ako starosta obce mám obrovskú radosť, že má naša obec takéto zoskupenie správnych ľudí, ktorí sa dobrovoľne venujú tejto potrebnej činnosti. Len máloktoré združenie sa dožije v týchto náročných časoch sto rokov. Naši hasiči to tu naozaj „ťahajú“ a som im za to vďačný. Tejto aktivite sa venujú častokrát nie na 100, ale na 120%“, vyjadruje slová vďaky hrdý starosta obce Dvorníky Maroš Nemeček.

Počas slávnostnej svätej omše, ktorá sa netradične slávila na ihrisku, požehnal pán farár Róbert Ťapušík nielen farnosti Dvorníky, ale požehnal aj novú vlajku hasičov, ktorá ich bude sprevádzať na ich ceste nezištného podávania pomocnej ruky.

„Nášmu hasičskému zboru by som okrem iného chcel zaželať aj to, aby vytrval v tomto peknom spoločenstve, ktoré dobrovoľní hasiči vytvárajú. Je veľkým darom, keď človek nájde okolo seba partiu priateľov, s ktorými dokáže urobiť veľmi pekné dielo. Hasičom želám, aby toto spoločenstvo dokázali udržať aj po ďalšie roky“, hovorí so žičlivým  úsmevom na tvári pán farár Ťapušík.

Kňaz farnosti Dvorníky Róbert Ťapušík.

Oslava existencie tohto zoskupenia trvala do neskorého večera. „Návštevníci si môžu okrem iného pozrieť historickú, ale i novodobú hasičskú techniku. Súčasťou programu sú aj ukážky hasičských zásahov, tzv. hasičské útoky,  za pomoci  techniky od najstarších strojov  až po súčasné. Do ukážok sa zapoja dospelí členovia nášho zboru, ale aj naša najmenšia posila – deti, ktoré sú členmi športovej vetvy  DHZ Dvorníky“, priblížil veľmi podrobne a výstižne program oslavy storočnice predseda DHZ Dvorníky Juraj Bučko.

Po tom, ako sme sa dozvedeli všetky podrobnosti a zaujímavosti, sme sa už so záujmom venovali spomínaným bodom programu. Kto sa akcie zúčastnil, nemusel ľutovať. Tento spomienkový program bol nielen poučný, ale aj zážitkovo obohacujúci. 

zdroj: DHZ Dvorníky

foto, video: Milan Hutera, HŽ

Článok obsahuje platenú reklamu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here