PIVÁRNIČKA NAD RÍNKOM – obľúbené miesto Hlohovčanov

0
907

Skvelé tankové pivko, tatarák, či obľúbené hamburgery? Už viac ako 5 rokov sa veľkej obľube Hlohovčanov, a nie len tých, teší reštaurácia Pivárnička nad Rínkom na Radlinského ulici. Majiteľ Adam Svíba nám porozprával ako podnik začínal, prezradil, čo mu chutí najviac z vlastného menu a aj čo veselé v súvislosti so svojou reštauráciou zažil.

Kedy a ako vznikla myšlienka mať svoju piváreň s reštauráciou v našom meste?

Táto myšlienka vzišla zo situácie, ktorá nastala potom, ako skončil v našich priestoroch predchádzajúci nájomca a budova by zostala bez využitia. Keďže v detstve sme s rodičmi prešli ako turisti väčšinu bližších aj vzdialenejších destinácií v zahraničí, kde hlavným cieľom neboli ani tak pamiatky alebo more, ale skôr miestne reštaurácie a jedlo, tak asi nejako prirodzene som odmalička inklinoval ku gastronómii.

Postupom času som si začal uvedomovať, že v tomto meste sú len dva typy podnikov a síce reštaurácie alebo krčmy, ktoré sa líšia vo svojej podstate iba druhom nalievaného alkoholu a vekovým priemerom klientov. Ale koncept kvalitného piva a jedla k tomu, ktorý je napríklad v takých Čechách samozrejmosťou, tu chýbal. No a keď nastala táto príležitosť v spojitosti s tým, že mi práve skončila prax advokátskeho koncipienta, tak som si povedal, prečo ju nevyužiť… 

Vytvorili ste zaujímavý interiér, mal si o ňom svoju vlastnú predstavu, alebo si si nechal poradiť od odborníkov?

Predstava tu bola už na začiatku, inšpirovaná spomínanou Českou republikou a pražskými „hospodami“, ale konečnú realizáciu celého projektu bola prenechaná architektke.

Ako tvoríš ponuku jedálneho lístka?

To keby viem… Ale vážne, zo začiatku to bol skôr pokus-omyl.  Mysleli sme si, že keď niečo funguje inde, tak musí to aj u nás. Preto keď sa povie piváreň, tak k tomu automaticky patrí dobrý hovädzí guláš s knedlíkom, sviečková na smotane, tatarák, nejaké paštéty, atď.

Len Slováci nie sú Česi. Dopadlo to tak, že z tejto celotýždňovej ponuky sa stala ponuka víkendová, a nakoniec som to aj tak jedol ja, zamestnanci a ostatné aj prasiatka…

Lenže kým v českej „hospode“ tieto klasiky idú na odbyt, u nás sme viacej „svetoví“ keďže zákazník viacej „ocení“ tortillu než lokšu.

Čiže aby som konečne odpovedal na tvoju otázku, tak snažíme sa variť jednoduché veci z kvalitných surovín, kde si nájdu niečo mladí, ale aj staršie ročníky, pričom si to bežne doma nevaria a meníme to vždy na jar/leto a jeseň/zima. Prípadne keď niečo netrafíme, tak to jednoducho odstránime z jedálneho lístka a vymeníme za iné. To je vlastne to, čo ma na tom baví najviac, skúšanie stále nových vecí a následná spätná väzba od zákazníka. Spomínané „klasiky“ dáme na obedové menu a keď vidíme, že to má úspech aj dlhodobejšie, tak to zaradíme do stáleho menu.

foto: Facebook Pivárnička Nad Rínkom

Čo je podľa teba najlákavejšie, najobľúbenejšie jedlo pre vašich zákazníkov?

Ako som už spomínal, tak pre mladšie ročníky jednoznačne street food ako hamburgery, tortilly.. a starší tatarák, rebierka, grilované krídla alebo steaky.

Aký si šéf?

Úprimne neviem. Asi taký Dr. Jekyll a Mr. Hyde. Vyplýva to z toho, že sme mladý kolektív medzi 21 až 36, čiže humor, dva tri krát vec ešte zopakujem s úsmevom ale potom už je len výbuch. Našťastie pri väčšine to ide hneď na prvý raz. 

Dávaš si záležať na výbere personálu?

Ono je to dopyt – ponuka. Boli časy, keď som bol rád za každého aspoň trochu skúseného, lebo sme boli nový podnik. Veľmi nám nedôverovali (pamätám si ako nám dávali tri roky maximálne a len tie tri roky vydržali nakoniec oni) a väčšina potencionálnych zamestnancov (či už obsluha alebo kuchári) mali pracovné skúsenosti len z miestnych lokálov a to bolo to, od čoho som sa snažil odlíšiť. Navyše ja som bol tiež nový v gastronómii, tak to boli také divoké začiatky.

Samozrejme za tie roky som sa naučil aj ja, že radšej žiadneho zamestnanca než takého, len aby mal kto robiť a ja som mu stál za chrbtom celú smenu. Ale v súčasnosti si dovolím tvrdiť, že som spokojný s dosiahnutou úrovňou a dúfam, že sa bude len zvyšovať. Navyše zdravá konkurencia na pracovisku môže podniku len prospieť.

Návštevníkom reštaurácie si viackrát pripravil aj kultúrny zážitok, spojený s gastronómiou. Kto napríklad u vás vystupoval  a plánuješ v tom pokračovať aj v budúcnosti?

Každoročne v júli  oslavujeme naše narodeniny, kde hrá živá hudba a pečieme prasa a potom na prelome septembra/októbra organizujeme Oktoberfest, kde sme to posledný rok vyšpičkovali. Napriek covidu sme si povedali, že jeden druh nemeckého oktoberfest piva majú všetci od toho istého dodávateľa naokolo, iné sme tu v sudoch nezohnali, tak sme ráno sadli do firemného pick-upu smer Mníchov a večer sme už aj boli naspäť s kompletnou ponukou šiestich hlavných pív mníchovského Oktoberfestu. Potom sú tu akcie v spolupráci s plzeňským Pilsnerom, keď sme mali oslavy výročia narazenia prvej várky za účasti emeritného vrchného sládka Pilsneru Urquell pána Václava Berku a pána Jána Pýriho, hlavného sládka za Slovensko. Čiže plánujeme v uvedenom pokračovať a niečo aj pridať, ak epidemiologická situácia dovolí.

Čo tebe najviac chutí z vašej ponuky?

Zo stálej ponuky je to tatarák a pečené bravčové koleno a potom individuálne, keď skúšame niečo nové na obedové menu čo chutí mne a som zvedavý, či aj u zákazníkov sa to „chytí“.

Pamätáš si na nejaký vtipný, milý zážitok v súvislosti s reštauráciou?

Vtipných zážitkov je neúrekom, len málo z nich je publikovateľných. Väčšinou si to „odskáču“ sezónni brigádnici, keď ich kuchári alebo čašníci vyšlú pre „kýbel elektriny“, „fajrontový kľúč“ alebo „odpeňovač do fritézy“ a prídu sa ma pýtať, kde to máme.

Milé mi príde, keď vidím ako zákazníci chodia na WC suverénne schodami, ktoré však vedú do pivnice a vtedy sa vždy teším, že aha, pribudol nám nový zákazník.

Chystáte nejakú gastronomickú novinku?

Menu meníme dva razy za rok. Minuloročné zimné menu z dôvodu covidu zostalo v šuplíku, tak uvidíme, čo z neho použijeme do menu jeseň/zima 2021.

Môžeme si u Vás objednať  a vy nám jedlo prinesiete rovno domov?

Robíme aj rozvoz, obedové menu rozvážame vždy. Podľa vyťaženosti podniku rozvezieme aj poobede a na večer minútky  podľa vyťaženosti podniku.

Procesný postup pri príprave jedál neumožňuje vždy naložiť hneď všetko do obedára. A preto zákazník, ktorý si objednal segedínsky guláš, bude čakať na toho s hamburgerom, ak si chcú dať spolu priviezť obed. Navyše nefungujeme len na rozvoz obedov, ale jedlo vydávame samozrejme aj v reštaurácii na tanier.

Kontakt:

adresa: Radlinského 6 920 01 Hlohovec

e-mail: pivarnickanadrinkom@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/pivarnickanadrinkom

tel.: 0904 479 869

Platená inzercia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here