„Na území mesta Hlohovec som vyhlásil mimoriadnu situáciu,“ hovorí primátor Hlohovca M. Kollár

0
928

Na cestnom moste, ktorý spája Trnavu a Hlohovec, začali z dôvodu rozsiahlych poškodení a plánovanej kompletnej rekonštrukcie vo februári 2022 prvé rekonštrukčné práce. Cestný most mal byť oficiálne uzatvorený až o mesiac  – 20. apríla. 

Jeho mimoriadna obhliadka však odhalila závažné trhliny na pilieroch, ktoré výrazne ohrozujú stabilitu celého mostného objektu. Na základe stanovísk projektanta, autorského dohľadu a externého experta na statiku zhotoviteľ rekonštrukcie požiadal o okamžité vylúčenie dopravy z mosta. V stredu 30. marca o 14h poobede teda došlo k predčasnému úplnému uzatvoreniu mosta pre všetkých, vrátane chodcov.

Na základe týchto skutočností Trnavský samosprávny kraj 31. marca na obed zvolal mimoriadny tlačový brífing.

„Vzhľadom na vzniknutú situáciu som dnes o 10:30 vyhlásil mimoriadnu situáciu na území mesta Hlohovec v súlade so zákonom o civilnej ochrane,“ povedal na tlačovej konferencii primátor Hlohovca M. Kollár.

Podľa slov primátora vyhlásenie mimoriadnej situácie umožňuje predovšetkým osloviť ďalšie štátne orgány o pomoc a súčinnosť, ktorú Hlohovec bude potrebovať od štátnych hmotných rezerv, ozbrojených síl Slovenskej republiky, rezortu vnútra, obrany, či dopravy.

„Posilnenie železničnej dopravy sa už realizuje, Trnavský kraj sa rozhodol, že nebude čakať na to, či sa nájdu alebo nenájdu zdroje na ministerstve dopravy, alebo kdekoľvek inde. Posilnenú železničnú dopravu bude financovať Trnavský samosprávny kraj,“ povedal župan TTSK Jozef Viskupič a ďalej pokračuje. „Aj v týchto minútach sa inštaluje dočasné dopravné značenie. V priebehu budúceho týždňa sa zrealizuje aj osadenie semaforov na troch križovatkách v meste.“ Župan ďalej vysvetľuje, že funguje aj kyvadlová doprava medzi železničnou stanicou a Hlohovou ulicou v centre mesta. Všetky ďalšie potrebné informácie nájdete na stránke www.hlohoveckymost.sk.

zdroj: L. Doležalová

„Tento kritický stav nebolo možné predošlou diagnostikou zachytiť. Stav, ktorý sme zistili na poslednej diagnostike, statik označil za veľmi kritický a hrozí náhly kolaps konštrukcie. Momentálne pracujeme na projekte posilnenia spodnej časti stavby. Dovtedy, kým uskutočníme posilnenie tejto spodnej časti, je akýkoľvek pohyb na moste pozastavený. Z tohto dôvodu na vrchnej stavbe neuvidíte ani našich pracovníkov.“ vysvetlil zhotoviteľ stavby Dávid Čáp.

„V tejto chvíli je jediný spojovací kanál pre chodcov z jednej strany Váhu na druhý lávka na železničnom moste. Od včera sme pristúpili k riadeniu chodcov po železničnej lávke mestskou políciou,“ povedal primátor Hlohovca. Neskôr bude prechod riadený vojakmi. Podľa statika je tento prechod cez lávku bezpečný. „Niektoré rekonštrukčné práce sú už vykonané a niektoré budú pokračovať, keď to bude znova možné. Zatvoriť ju teraz nemôžeme, ľudia by sa nemali ako dostať na druhú stranu,“ vysvetľuje M. Kollár.

Cestný most pár minút po kompletnom uzavretí.
zdroj: L. Doležalová

Primátor mesta dodal, že mesto Hlohovec urobí všetko preto, aby oprava mostu netrvala dlhšie, ako bola plánovaná. A to 18 mesiacov. „Bude to diskomfort, ale ochrana životov je prvoradá,“ ukončil svoj preslov na tlačovom brífingu M. Kollár.

zdroj: tlačová konferencia TTSK

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here