Countryfest Jaslovské Bohunice 15.-17. júla 2022 Amfiteáter Jaslovské Bohunice

0
579

Po dvoch rokoch pandemickej prestávky sa do Jaslovských Bohuníc vracia obľúbený festival pre celú rodinu. 15. – 17. júla 2022 ožije amfiteáter a jeho krásne okolie hudbou, množstvom atrakcií ale najmä návštevníkmi, ktorí sa už teraz môžu tešiť na pohodový víkend v Jaslovských Bohuniciach. Prečo? O tom sa Hlohovský žurnál ako mediálny partner podujatia porozprával s organizátorom festivalu Romanom Áčom.

Začnime od začiatku. Aká je história festivalu a kedy sa pretransformoval do dnešnej podoby, keď hlavným organizátorom je obec Jaslovské Bohunice?

Festival začínal pôvodne v roku 2002 na Dobrej Vode, v roku 2006 sa prvýkrát konal v Jaslovských Bohuniciach a od roku 2016 prevzala nad festivalom záštitu obec Jaslovské Bohunice. Festival sa v Bohuniciach udomácnil, má skvelé podmienky a mnoho stálych návšteníkov. Po štyroch úspešných rokoch prišla dvojročná covidová prestávka a my veríme, že sa nám na tie úspešné roky podarí nadviazať.

Dva roky trvala covidová hrozba, chcelo to veľkú dávku odvahy pustiť sa do prípravy nového ročníka Countryfestu. Kedy ste začali? 

Za normálnych okolností po skončení festivalu v aktuálnom ročníku si dáme zhruba mesiac pauzu a už začneme pracovať na ďalšom ročníku. Najmä na programe, keďže sme hlavne hudobný festival. Pretože headlinerov festivalu treba zabukovať čím skôr. Nový ročník sme začali pripravovať v septembri minulého roku. Trochu sme sa obávali ale zároveň sme verili, že pandémia už odznie. 

Predstavte v skratke organizačný štáb festivalu.

V organizačnom štábe sú najdôležitejšie pracovníčky kultúrneho oddelenia obecného úradu Danka Halašková a Miška Oravcová. Hudobnú dramaturgiu a organizáciu zabezpečujem ja, môj dlhoročný kolega Jozef „Didi“ Gálik má pod palcom najmä sprievodné podujatia, spoločne zabezpečujeme partnerov podujatia. Marián Bugár, ktorý je profesionálny hasič,  koordinuje bezpečnosť na festivale, sleduje aj meteorologické správy atď. Počas konania festivalu k nám pribudne ďalších asi 30 ľudí, možno aj viac. Catering, inšpicienti, helperi pri aparatúre a pod. Technické veci ako je upratovanie areálu, parkovisko a mnoho ďalších „drobností“ zabezpečuje technická čata obce.  

Bude sa tento rok Countryfest niečím odlišovať od predchádzajúcich ročníkov, prinášate niečo nové, alebo ste stavili na osvedčené veci?

To nikto nevie. Veríme, že bude lepší ako tie pred covidom, lebo ľudia sú „hladní“ po dvoch rokoch odmedzení. Množstvo akcií sa nekonalo, množstvo country festivalov zaniklo. Keď som pred asi 20 rokmi začínal ako organizátor aj hudobník, podobných festivalov bolo možno tridsať. Dnes ich zrátam na jednej ruke. Nevýhodou country scény je, že publikum starne a ja ako dramaturg pociťujem veľmi výrazne, že aj hviezdy country starnú. Niektorí už sú v hudobnom nebi a tí mladí ich celkom nenahradili, nie sú takí populárni, je tam po nich diera. Preto náš program dopĺňame pesničkármi, tento rok to bude headliner Tomáš Klus alebo Bystrík band. Ich hudbu majú ľudia radi a aj my sme radi, že ich môžeme našim návštevníkom ponúknuť. Nechcem skĺznuť do takého „všehochuťového! festivalu, kde ide po metalovej kapele ľudová hudba a pod. Už aj preto, lebo okolo nášho festivalu je zoskupená určitá komunita ľudí, pravidelných návštevníkov, ktorá u nás stanuje celý víkend. Vyslovene sa dohodnú rodiny z celého Slovenska i z Čiech, lebo máme veľký park, v ktorom sa dá stanovať. Je to pohodová partia, ktorá hrá pri stánkoch až do rána bieleho, nie sú tam nijaké problémy, nevznikajú konflikty. Chceme to udržať v tom country, lebo country nie je len hudba ale aj životný postoj. Toto všetko potvrdzuje, že je to naozaj rodinný festival. A preto robíme aj veľa sprievodného programu, aby sme tie deti, ktoré prídu so svojimi rodičmi, zabavili. 

Takže ideme v tradíciách predchádzajúcich ročníkov countryfestu, to osvedčené chceme opäť robiť a priniesť aj veľa nového. 

Program festivalu, najmä najväčšie lákadlá /podrobnosti si záujemcovia nájdu na webe/.

Najväčším lákadlom je Tomáš Klus, momentálne veľmi vychytený český spevák. Príde s celou kapelou, kompletná zostava. Toho som mal zabukovaného už od roku 2019, kvôli covidu sme to stále posúvali, tak snáď to už tento rok vyjde. Bystrík Banda je kapela z Trnavy, ktorá je tu v okolí veľmi populárna. Skupina Kamelot, ktorá tento rok oslavuje 40 rokov, je folkovo trampská legenda, partia okolo Romana Horkého. Majú asi 30 vydaných CD, sú skvelí. Počas covidu bohužiaľ zomrel náš kamarát Franta Nedvěd, ktorý mal vystupovať na festivale v roku 2020. Jeho syn Vojta však pokračuje v jeho šľapajách, takže Nedvědovci prídu a verím, že si to ľudia užijú. Ďalšia česká kapela je Michal Tučný Revival, sú výnimoční už aj tým, že spevák nielen výborne spieva, ale aj vyzerá ako Michal Tučný. A sú u nás veľmi obľúbení, prídu už po tretíkrát, lebo ľudia si ich pýtajú, dobre sa na nich bavia, aj si zatancujú. Prídu aj ďalšie kapely. Bukasový masív z Modry,  bluegrassové kapely z Čiech napríklad taká špička Mlékojedy, folkové kapely, ktoré budú na malej scéne, country kapela Neznámi, z Hlohovca kapela Blueland z partie okolo Joža Černého. Na malej scéne začneme detský program kapelou Maliny džem – duo, ktoré robí hudbu pre deti a robia to dobre. 

Celé to bude moderovať Martin „Chyno“ Chynoranský, ktorý je s nami od začiatku. 

Sprievodný program festivalu.

Festival začína v piatok, hlavný deň je sobota od rána príjemnom v tieni košatých storočných stromov. V tejto chvíli máme pripravených asi 30 sprievodných podujatí. Od Cesty rozprávkovým lesom, člnkovanie na rybníku, ktorý je v areále festivalu, indiánske dobrodružstvá, lukostreľba, hasiči pripravia lanovú dráhu, tvorivé dielne, maľovanie na tvár, majstrovstvá Bohuníc v skákaní pupkáčov do nafukovacieho bazéna v troch kategóriách.. Pripravujeme aj pretĺáčanie rukou, finále bude na hlavnom pódiu a mnoho ďalších súťaží. Máme veľké šťastie, že máme taký krásny, rozľahlý areál, každý si nájde svoj tieň, svoje miesto aj pri veľkom počte účastníkov. Amfiteáter má kapacitu zhruba 4000 ľudí, vyhradené je miesto pre gastro zónu s pestrým výberom jedál, kaviarničkou, čapovanou zmrzlinou, obrovský park, 

Praktické veci –  parkovanie,  ubytovanie, doprava.  

Parkovisko má dostatočnú kapacitu, v areále je vyhradený priestor pre stanovanie a pre karavany. Kemp je bezplatný, sú tam sprchy, toalety, máme aj ubytovacie zariadenie, ubytovanie si treba  dopredu zarezervovať.

Kedy začne predpredaj vstupeniek? Budú nejaké zľavy?

Predpredaj vstupeniek začal už v marci. Zostávame pri „ľudovom“ vstupnom. Do 30. júna si môžete zakúpiť permanentku za cenu 20.- eur a od 1. júla až do festivalu bude za 25.-eur. ZŤP aj s doprovodom má vstup zdarma po preukázaná sa platným preukazom. Deti do 10 rokov majú vstup na festival zdarma. 

Zopakujme v skratke základné informácie pre návštevníkov. 

Otvorenie festivalu bude v piatok 15.7.2022 od 12:00 hod. v prírodnom amfiteátri obce Jaslovské Bohunice. Oficiálne ukončenie festivalu bude v nedeľu 17.7.2022 06:00 hod. a areál bude pre návštevníkov otvorený do nedele 17.7.2022 do 15:00 hod.

 Čo by ste na záver zaželali návštevníkom festivalu? 

Návštevníkom i nám organizátorom želám, aby sa už nestalo nič z tých nepredvídateľných vecí, ktoré sa diali posledné dva roky. A dobré počasie. To je veľmi dôležité, aby nám nič nebránilo užiť si bohatý program festivalu. 

A Hlohovčanov chcem ubezpečiť, že to bude stáť za to, aj za tú zachádzku kvôli mostu. 

Za rozhovor ďakuje Helena Pekarovičová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here