ŠK Merašice funguje už 80 rokov

0
377

Toľko kritizovaný a zároveň toľkými milovaný. Vyhľadávaný. Prehodnocovaný. Futbal. Aj v Merašicicach sa celé desaťročia doslova kotúľa futbalová lopta históriou dediny. Za 80 rokov existencie ŠK Merašice sa tento športový kráľ zelených trávnikov dostal doslova pod kožu všetkým svojim priaznivcom.

Obec Merašice prednedávnom oslávila 80 rokov od vzniku organizovaného futbalu. Pri tejto príležitosti sa v merašickom dome kultúry konala 13. a 14. augusta výstava dobových fotografií.

Štefan Mika (1913 – 1994).
Zdroj: fotoarchív  Ing. Tibora Košťála

Ako uvádza farská kronika obce Merašice, história organizovaného futbalu sa v obci začala písať v roku 1942, keď riaditeľ Dvojtriednej rímskokatolíckej školy v Merašiciach Štefan Mika vybudoval prvé futbalové ihrisko, ktoré bolo pod farskou záhradou a súčasne založil i prvý futbalový oddiel v obci – ŠK Merašice.

Na výstave si návštevníci pozreli bývalých i ešte stále aktívnych hráčov, spoluhráčov, bývalých funkcionárov i fanúšikov. Zaujímavosťou výstavy boli spomienky bývalých hráčov, ktoré boli zaradené medzi fotografie.

K dispozícii boli i tabuľky výsledkov na paneloch. Rovnako vďaka Mgr. Miroslave Chalányovej bola v merašickom kultúrnom dome vystavená aj fotodokumentácia hráčov (vrátane obdobia pôsobenia) súčasného vedenia klubu OŠK Merašice.  

„Momentálne OŠK Merašice nehrá v žiadnej lige. Problémom je a aj v minulosti bol hlavne nedostatok hráčov do zostavy a rovnako aj financie. Verím však, že merašické ihrisko sa v blízkej budúcnosti zaplní hráčmi a bude pokračovať vo svojej vyše 80. ročnej tradícii. Detí a dorastu v obci je veľa, mladí majú záujem o futbal, budeme sa snažiť ich osloviť. Klásť väčší dôraz na súčinnosť obce a venovať aj viac pozornosti propagácii športu – futbalu v obci,“ hovorí organizátor výstavy, milovník miestnej histórie a aktivista Martin Gruchalák.

Pri spomienke na bývalých hráčov, ktorí už nie sú medzi nami, ale aj na žijúcich, vrátane aktívnych hráčov (ktorí momentálne hrajú v kluboch iných obcí) si obec Merašice praje, aby odkaz úspechov a histórie merašického futbalu pretrvával aj naďalej. „Dúfame a veríme v to, aby sa vždy v Merašiciach našli nadšenci, ktorí svojím entuziazmom budú udržiavať tradíciu futbalu v našich obciach. A aby OŠK Merašice  svojou činnosťou naďalej prispievala k športovému aj spoločenskému vyžitiu Merašičanov tak, ako to doteraz robila celých osemdesiat rokov,“ uzatvára rozhovor organizátor výstavy.

zdroj: M. Gruchalák

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here