19. ročník výtvarnej súťaže EX LIBRIS HLOHOVEC

Občianske združenie EX LIBRIS AD PERSONAM HLOHOVEC (o. z. ELAP) vyhlásilo v septembri minulého roku už 19. ročník medzinárodnej výtvarnej súťaže v tvorbe knižnej značky pre deti od 6 do 15 rokov EX LIBRIS HLOHOVEC. Prvé mesiace nového roku  sme nedočkavo nazerali do priehradky nášho združenia na hlohovskej pošte, vyberali balíky a obálky so súťažnými prácami, s veľkým očakávaním sme ich otvárali, tešili sa z kvality a množstva prichádzajúcich prác. Toto krásne obdobie trvalo do 28. februára 2023, kedy sme našu súťaž uzavreli.

„Lesy, hory, výšiny okolo nás“

Téma 19. ročníka  medzinárodnej súťaže, ktorá vznikla v Hlohovci v roku 1997, deti na našu veľkú radosť zaujala. 1457 detí z Bieloruska, Bulharska, Českej republiky, Estónska, Indie, Litvy, Maďarska, Poľska, Ruska, Slovinska, Srbska, Taiwanu, Turecka, Ukrajiny a 32 miest Slovenska zaslalo do súťaže 1 604  veľmi pestrých a nápaditých súťažných prác. Téma bola pre deti veľkou inšpiráciou. Vo svojich prácach spodobili svoje obľúbené miesta v prírode, podelili sa s nami so zážitkami z potuliek s kamarátmi či rodinou, so vzduchom čistým ako krištáľ, plným vôňou z lúk a hôr. Ich umelecké dielka nám prezradili aj to, do akých výšin vedú ich cesty za životnými cieľmi. Držíme im palce, aby dosiahli všetko, o čom zatiaľ len snívajú. 

O čom deti snívajú

Deti snívajú aj o tom, že pohľad z výšky hôr nás môže spájať. Áno, pochádzame z rôznych krajín, ale sme obyvatelia jednej planéty a máme príležitosť spoznať sa navzájom prostredníctvom prác detí z pätnástich krajín Európy a Ázie. Napríklad „hory, lesy, výšiny z tej petrovskej roviny“ nám predstavili srbské deti z Báčskeho Petrovca. Dievčatko z Taiwanu sa s nami podelilo o svoj sen žiť v polárnej oblasti a nakreslilo krásneho tučniaka. Svoje krásne hory očami záchranárov, turistov i pôvodných obyvateľov – horalov nám ukázali slovinské deti. Deti zo Sedlísk na Slovensku nás zase zaviedli na svoju lúku snov, kde čas je len pojem. A keď na jar stromy zaplnia pestrofarebné vtáky, svojím veselým trilkovaním nám dávajú na známosť, že my všetci sme les. Že lúky, lesy, hory, stromy na našej planéte poskytujú domov všetkým ľuďom, vtákom, zvieratám a rastlinám. 

Galéria krásy

Kvalita súťažných prác, ktoré prichádzali do 19. ročníka súťaže EX LIBRIS HLOHOVEC, nás očarila. A keďže najväčšia radosť je tá zdieľaná, postupne sme na FB o. z. ELAP začali predstavovať výber z prác detí zo Slovenska i zahraničia.  Nie sú tam všetky práce, keďže ich prišlo naozaj veľa. Našou snahou bolo predstaviť z každej zásielky aspoň niekoľko prác. Výsledkom je galéria krásnych prác mladých umelcov. Veríme, že prináša radosť všetkým, ktorí sa zaujímajú o umenie knižnej značky.

Kto bude víťazom

Kým 10. mája zasadne odborná porota, aby rozhodla o víťazoch 19. ročníka súťaže, všetky práce prejdú ešte raz rukami organizátorov kvôli kontrole dodržania podmienok súťaže a aby sa rozdelili podľa kategórií súťaže. Porotu v zložení  predseda – akademický maliar Karol Felix, členky Andrea Geseová, Radoslava Hrabovská a Helena Pekarovičová čaká náročná práca. Víťazov budú vyberať s veľkou zodpovednosťou a zároveň pri pohľade na ich krásne práce aj s veľkou radosťou.  A pretože každé dieťa vložilo do svojej práce svoj talent, zručnosť a fantáziu ako najlepšie vedelo, už teraz je každé jedno z nich víťazom. 

Hlohovec – hlavné mesto ex libris

Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže sa bude konať pod záštitou Slovenskej komisie pre UNESCO6. októbra 2023 v rámci trojdňového podujatia, počas ktorého ocenené deti slávnostne privíta primátor mesta Hlohovec, čaká ich tvorivá dielňa ex libris a po vyhlásení výsledkov aj otvorenie výstavy EX LIBRIS HLOHOVEC  a dvoch sprievodných výstav. Hlohovec sa na tri dni rozozvučí rôznymi jazykmi talentovaných detí z celej Európy a opäť sa stane hlavným mestom ex libris. 

Helena Pekarovičová 

riaditeľka súťaže 

EX LIBRIS HLOHOVEC

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here