Knižné tipy pre čitateľov Hlohovského žurnálu 3.

0
39

Milí priatelia, knižné tipy Hlohovského žurnálu tentoraz venujeme knihám Carlosa Ruiza Zafóna, najúspešnejšieho španielskeho spisovateľa od dôb Miguela Cervantesa. 19. júna 2020 zarmútila literárny svet správa o jeho smrti,  vo veku 55 rokov sa jeho tvorba  predčasne uzavrela.

Zafónovi priniesla obrovský úspech kniha Tieň vetra (2001). V ankete španielskeho denníka La Vangaurdia získal za ňu ocenenie Kniha roka 2002, práva na jej vydanie boli predané do viac ako 20 krajín. Jej dej sa odohráva v povojnovej Barcelone. Rozprávačom je syn majiteľa antikvariátu Daniel Sempere, ktorému sa v detstve pri návšteve tajomného Cintorína zabudnutých kníh dostane do rúk román Tieň vetra a od tej chvíle sa v jeho blízkosti začnú diať čudné veci. Pri čítaní tejto knihy sa aj so mnou začali diať neobyčajné veci. Začali sa predo mnou otvárať tajomné zákutia Barcelony, hlavného mesta Katalánska, odkrývať tajomstvá, ktoré sa v oficiálnych historických prameňoch nedozviete.  A k tomu skvelý rukopis autora, napínavý dej, ktorý ma zaujal od začiatku tak, že mi bolo ľúto, keď som prečítala poslednú stranu. Takéto zaujatie Tieňom vetra „nepostihlo“ len mňa. Po stopách hrdinov Zafónovej knihy sa v uplynulých rokoch vydávalo na literárne potulky po Barcelone mnoho obdivovateľov jeho tvorby.

Tieň vetra je súčasťou série štyroch kníh, do ktorej patria romány Anjelská hra (2008), Zajatec neba (2011) a Labyrint duchov (2016). Malé upozornenie na záver. Nedajte sa pomýliť rokmi vydania kníh. Anjelská hra a Zajatec neba sú akousi predikciou Tieňa vetra, ich dej sa odohráva o dve desiatky rokov skôr, hoci boli napísané aj vydané neskôr. Takže je na čitateľovi, ktorá strana zo série Cintorín zabudnutých kníh bude prvá a ktorá posledná.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here