Knižné tipy pre čitateľov Hlohovského žurnálu 7.

0
658

Písali ste už Ježiškovi? Ak nie, je najvyšší čas tak urobiť, pretože Vianoce sú už za dverami. Dnešné knižné tipy budú o „vianočných“ knihách, ktoré som dostala od vzácnych ľudí alebo takých, ktoré si pre ich krásu rada prečítam v čarovnom čase Vianoc. Možno zaujmú aj vás. 

Prvú z nich mi požičala priateľka, ktorú vďaka podobnému literárnemu vkusu poznám už niekoľko rokov a počas jarnej vlny pandémie prehupli naše sympatie do priateľstva. Historický román Jána Štiavnického Zvony v srdci je pútavým príbehom zvonolejárskeho majstra Konráda, zakladateľa významnej dielne, ktorá sa odlievaním krstiteľníc a zvonov preslávila najmä na Spiši. Kniha má krásny obsah, krásnu grafickú úpravu a skvelé ilustrácie Emila Labaja. Jej čítanie bolo pre mňa každodenným sviatkom a hoci som ju dočítala veľmi rýchlo, jej krásu a posolstvá nosím v sebe stále.

O Kálmánovi Mikszáthovi, ktorý sa narodil v slovenskej obci Sklabiná, sa dodnes polemizuje, či bol Maďar alebo Slovák. Nech už mal akýkoľvek pôvod, len málokto dokázal vo svojej tvorbe tak farbisto, zábavne a pútavo opísať Slovensko a Slovákov ako práve on. Svedectvo o tom podáva aj jeho kniha poviedok Hlas zvona rodnej dediny. V tomto sviatočnom adventnom čase mi ju darovala talentovaná ilustrátorka Radoslava Hrabovská, ktorá 24 poviedok v knihe ozdobila svojimi 22 ilustráciami. 

Počas krátkeho zmiernenia koronových opatrení sa mi podarilo navštíviť synovu rodinu v zahraničí a jeho milá manželka mi na privítanie darovala knihu Aleny Mornštajnovej Slepá mapa. Vynikajúco napísaná kniha. Rozprávačkou je Anežka, tretia z generácie žien jednej rodiny. Osudmi svojich blízkych, ktorí milujú, trpia, tešia sa i smútia na pozadí historických udalostí 20. storočia zapĺňa postupne „slepú mapu“ ich životov. Strhujúci príbeh je vyrozprávaný s veľkou dávkou porozumenia, nadhľadom, trochu aj sebairóniou. Knihu som prečítala jedným dychom a hneď som si kúpila ďalší Mornštajnovej román Hana. Je výborný, má veľmi dobré kritiky, je preložený do niekoľkých jazykov, pripravuje sa filmová verzia. Ale  mojou literárnou láskou na prvý i ďalší pohľad asi už ostane Slepá mapa.

Austrálsky spisovateľ Markus Zusak je slovenskému čitateľovi známy najmä vďaka knihe Zlodejka kníh. Ak ste túto skvelú knihu čítali, tak viete, že rukopis Markusa Zusaka nie je jednoduchý. To platí aj pre jeho román Clayov most. Ale ak to nevzdáte hneď na začiatku, príbeh piatich bratov Dunbarovcov vás strhne a už vás nepustí. Je o stavaní mostov porozumenia medzi ľuďmi, mostov medzi minulosťou a prítomnosťou, je o mne aj o vás, aj o vzácnom človeku, ktorý mi knihu priniesol, aby som si ju prečítala.    

Na záver pôvabná knižočka z pera Márie Danthine Dopjerovej  Francúzsko krížom krážom s podtitulom Od Paríža po Marseille. Autorka pochádza z Piešťan, žije a pracuje v Paríži a mnohým z nás, ktorí sme sa v Paríži ocitli, podala pomocnú ruku. V tomto zvláštnom čase lockdownov vám kniha daruje pocit slobody, povodí vás po rôznych kútoch Francúzska, prevoní váš byt vôňou mätového sirupu a koláčmi z malých pekárničiek. Nechýbajú v nej ani recepty, jeden som už aj vyskúšala a veru bol skoro taký dobrý ako kniha samotná. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here