A cenu GRAND PRIX získava…umelkyňa z Hlohovca!

0
1098

Celoslovenskú súťažnú výstavu VIII. Bienále voľného výtvarného umenia 2020-21 organizuje Galéria Umelka v Bratislave. Nájdeme tu maľby, sochy, grafiky, kresby, fotografie, objekty, inštalácie, video art a koncept, ktoré vznikli na slovenskej voľnej výtvarnej scéne za posledné dva roky. Do tejto prestížnej súťaže sa so svojimi dielami prihlásili profesionálni výtvarní umelci, členovia i nečlenovia Slovenskej výtvarnej únie, či vysokoškoláci výtvarného odboru.

Do Bienále prihlásila dve diela zo svojej bohatej tvorby i výtvarníčka a učiteľka výtvarného odboru na ZUŠ v Hlohovci Martina Chudá. A práve jej dve diela – fotografia „Partizánka“ a video „URGENCY“ dosiahli vo svojich kategóriách obrovský úspech. Oba počiny voľného výtvarného umenia autorky získali pred pár dňami hlavnú cenu GRAND PRIX.

Partizánka je taký zjednodušený pracovný názov, a nejako to zľudovelo – oficiálny názov je „Pochodeň Slobody“ – ide o inscenovanú fotografiu z roku 2020. Je to autoportrét a zároveň aj parafráza na známe dielo “Partizánka na stráži pod Rozsutcom” od Jána Mudrocha z roku 1954.“ približuje svoje dielo autorka.

Víťazný autoportrét Martiny – Pochodeň Slobody

Druhé dielo „URGENCY“ z roku 2018 je dielo, ktoré komentuje problematiku mýtu krásy, o ktorom píše Naomi Wolfová.“ dodáva Hlohovčanka.

Umelkyňa a členka Slovenskej výtvarnej únie Martina Chudá tvrdí, že umenie je pre ňu  jedným z najdôležitejších spôsobov komunikácie, ktorá jej je častokrát príjemnejšia ako tá klasická. Umením vyjadruje svoj názor kreatívnym spôsobom. Vo svojej tvorbe sa venuje viacerým oblastiam. „Nevenujem sa výlučne jednému médiu, ale tvorím v rozličných formách – od objektu, cez inštalácie až po performance a video, ojedinele maľbu. Veľmi ma baví pracovať so symbolikou materiálov, iróniou, humorom a viacznačnosťou.“ vysvetľuje vizuálna umelkyňa.

 Inšpiráciou je pre ňu sám život: „Impulzom k tvorbe sú hlavne emócie, ktoré vo mne dokážu vyvolať niektoré otázky a problémy, či už intímne alebo celospoločenské. Tým pádom na ne musím nejako reagovať a zaujať svoje kritické stanovisko. Sú to väčšinou témy, ktoré sa ma dotýkajú, či už priamo alebo nepriamo.“ dodáva na záver autorka víťazných diel.

Viac o víťazných dielach sa dozviete TUTU.

Tvorbu Martiny Chudej nájdete TU.

Autorka: Lívia Doležalová

Foto: Martina Chudá

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here