Dišpenz od svätých omší sa ruší

0
714

Od 30. júna prestáva platiť dišpenz od priamej účasti na svätých omšiach na Slovensku. Informuje o tom Tlačová kancelária konferencie biskupov Slovenska. Biskupi zrušením dišpenzu od bohoslužieb chcú povzbudiť veriaich, aby sa všade, kde to umožňujú podmienky, vrátili čo najskôr k osobnej účasti na bohoslužbách.

Kvôli nepriaznivej pandemickej situácii bola priama účasť obmedzená, alebo úplne zakázaná. Dlhý čas sa veriaci mohli na omšiach zúčasťnovať iba sledovaním live-prenosov lokálnych bohoslužieb, alebo sledovaním prenosov v televíziách.

„Bolo by nesprávne, keby sme si na slávenia pred obrazovkami zvykli alebo sme ich pokladali za plnohodnotnú alternatívu.“ informuje TK KBS.

Na základe rozhodnutia Konferencie biskupov Slovenska všeobecný dišpenz od povinnej účasti na nedeľných bohoslužbách a prikázaných sláveniach stratí svoju platnosť 30. júna 2021. Následne povinnosť účasti nebude zaväzovať veriacich, pre ktorých návšteva chrámu môže znamenať zvýšené zdravotné riziko a tých, ktorým prítomnosť neumožnia lokálne okolnosti. To napríklad znamená zhoršenú epidemickú situáciu v danom okrese.

Všetkým ostatným veriacim biskupi pripomínajú povinnosť nábožnej účasti, za dodržiavania platných opatrení.

zdroj: TK KBS

foto: FB: Saletini Rozkvet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here