DEŇ UČITEĽOV – 28. marec 2021

0
619

Deň učiteľov sa začal v Československu oslavovať od roku 1955. Na počesť narodenia učiteľa národov – Jana Amosa Komenského ( 28.marca 1592). Svojimi názormi a pedagogickou činnosťou je zaradený k najvýznamnejším osobnostiam pedagogiky sveta. Chcel, aby sa školy stali dielňami ľudskosti. Bez bifľovania, telesných trestov a najmä, aby každé dieťa bez ohľadu na svoje schopnosti a sociálne zázemie malo možnosť vzdelávať sa.

Ján Amos Komenský zdroj: www.pinterest.com

Obdobie pandémie je pre pedagógov, rodičov a samozrejme aj žiakov veľmi náročné. Hoci sú brány niektorých škôl už otvorené, vo väčšine stále pandemická situácia povoľuje iba on-line vyučovanie. Pedagóg Marián Kamenčík sa obával najmä technických problémov, ale zvládol to:“ Musím povedať, že prípravy sú o to náročnejšie a musia byť prepracovanejšie, aby sa na ceste cez internetový signál z posolstva učiteľa žiakom stratilo čo najmenej.“ Aj napriek tomu, že podľa neho online priestor ponúka dobré možnosti kvalitne sprostredkúvať učivo, priamy kontakt je nenahraditeľný: „Už sa teším , keď opäť vstúpim do triedy medzi študentov a prach kriedy, ktorou píšem na tabuľu, mi opäť bude padať za rukáv“, dodáva pedagóg.               

Opýtali sme sa detí, čo by zapriali svojím učiteľom k ich sviatku. Pani učiteľke, zo Základnej školy Svätého Jozefa, Dagmar Hviezdarkovej želám pevné nervy a zdravie“, desaťročná Zoe zo Šulekova. Pedagogičky z Cirkevnej materskej škôlky v Hlohovci by päťročná Karolínka najradšej obdarila kvietkom, ale rada by im ukázala aj malé chrobáčiky „električky“ v zaváraninovom pohári pre radosť:  „Pani učiteľkám Danke Havrlentovej a Mirke Libantovej by som dala kvetinky, super, že Vás mám a dúfam, že mať budem stále.“  Druhák Adamko praje pani učiteľke Ivete Morávkovej do Horných Otrokoviec: „Veľa zdravíčka a nech hlavne neochorie na koronu.“ Súrodenci Jakubko a Emka prajú svojim pani učiteľkám Denise Kunovej a Dáši Kurincovej zo ZŠ A. Felcána veľa trpezlivosti, a aby mali každý deň dôvod na radosť.

zdroj: www.pixabay.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here