Fuksiová v podaní Hlohovčanky Nadeždy Kvasňovskej

0
223

Na vernisáž Hlohovčanky sa 20. januára do Galérie výklad v Trnave prišli pozrieť milovníci moderného umenia, ale i bežní okoloidúci. Galéria Výklad je verejný umelecký priestor, umiestnený vo výkladoch na hlavnej ulici v Trnave. Prezentuje site-specific výstavy a performance slovenských aj zahraničných umelcov. Ak by ste stretli autorku výstavy Nadeždu Kvasňovskú prechádzať ulicou, sedieť v kaviarni, či by ste ju zahliadli pri návšteve koncertu alebo divadla, isto vás na nej upúta tento fenomén. Zvykne podporiť svoj vzhľad výraznými, až neónovými farbami. Často je to vhodne zvolený doplnok (nezriedka jej vlastnej výroby), občas iba detail, ktorý však zaručene neprehliadnete. Svoju fascináciu týmito farbami s istou dávkou frenetizmu vyjadrila v spomínanej výstave, kde dominantnú úlohu hrala práve fuksiová farba. 

Nadežda Kvasňovská (1996) sa vo svojich dvoch predchádzajúcich výstavách, ktoré realizovala spoločne s Matúšom Jurčíkom v Hlohovci a v Nitre, výtvarne identifikuje s výrazne krikľavými a neónovými farbami, ktoré vkladá do kontrastných čierno-bielych kompozícií. Často využíva najmä fixu, čo jej umožňuje variabilné narábanie s hrúbkou a intenzitou línií či šírkou a rozmiestnením farebných plôch a taktiež ju mimoriadne zaujíma práca s farebnými sprejmi.

Výstavou chcela vzdať hold a zvolať na slávu fuksiovej farbe – je to farba, ktorá v sebe sústredí viaceré významy a vládne ňou kvet rovnomenného botanického názvu. Výstavou chcela vyvolať u divákov aspoň aktuálnu/dočasnú „explóziu“ používania fuksiovej.

„Toto je moja prvá samostatná výstava. Objekty sú vystavené vo dvoch výkladoch galérie. V jednom sa nachádza plátno, z ktorého stekajú farby. Tie sú znázornené zošitými kusmi látok. Pripomínajú lávu, ktorá preteká do ďalšej časti výstavy – druhého výkladu. Druhý výklad symbolizuje objekt spreju, do ktorého sa dostala spomínaná láva. Sprej je metaforou akéhosi výbuchu fuksiovej farby,“ vysvetľuje autorka diel Naďa Kvasňovská. Nakoniec dodáva, že veľká vďaka za pomoc pri prípravách patrí ďalšej umelkyni z Hlohovca Martine Chudej, zodpovednej produkčnej Galérie Výklad.

Foto: Erik Knotek ml.

M. Kamenčík (kurátor výstavy), Lívia D.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here