Knižné tipy pre čitateľov Hlohovského žurnálu 6.

0
62

Milí priatelia, knižné tipy Hlohovského žurnálu tentoraz uvedieme čerstvou laureátkou Nobelovej ceny za literatúru. Vynikajúca súčasná americká poetka Louisa Glücková je autorkou dvanástich zbierok básní. Na Slovensku sa predstavila v roku 2018 zbierkou poézie Vidiecky život v preklade Jany Kantorovej-Bálikovej, v českom preklade vyšli jej básnické zbierky Divoký kosatec a Noc věrnosti a ctnosti. V nich si môžete vychutnať jej „nezameniteľný poetický hlas, ktorý svojou strohou krásou robí osobnú existenciu univerzálnou“.

Írsky spisovateľ John Boyne je slovenskému čitateľovi známy najmä vďaka knihe Chlapec v pásikavom pyžame. Neuveriteľne jednoducho a práve preto vynikajúco napísaný príbeh dvoch nevinných chlapcov na pozadí desivej reality druhej svetovej vojny.  Veľmi odvážny a podľa  kritikov najlepší Boyneho román Neviditeľné besy srdca hovorí o životnej ceste hlavného hrdinu Cyrila. Rieši v ňom tému homosexuality, ktorá bola v katolíckom Írsku v časoch Cyrilovej mladosti považovaná za zločin, ale zároveň je plná suchého anglického humoru.   

Na záver sa vraciame do nášho Hlohovca, kde v týchto dňoch vydalo občianske združenie Ex libris ad personam Hhohovec Čítanku Literárnych potuliek Hlohovcom 2017 – 2020. Čítanku zostavil Marián Kamenčík, nájdete v nej všetko podstatné, čo sa odohralo na literárnom poli nášho mesta od 12. do 21. storočia a  viac ako tridsať textov, ktoré odzneli na potulkách. Doplnená je množstvom fotografií, na ktorých nájdete seba a svojich priateľov z potuliek i miesta, ktoré sme počas potuliek navštívili. Príjemné čítanie vám želáme, milí priatelia.

Helena Pekarovičová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here