Slovensko vstúpi rovno do tretej fázy uvoľňovania opatrení

0
762

Od stredy 6. mája vstúpi Slovensko rovno do tretej fázy uvoľňovania opatrení. Informoval o tom premiér Igor Matovič v pondelok po stretnutí s konzíliom odborníkov – epidemiológov.

Vzhľadom na priaznivý vývoj epidemiologickej situácie sa druhá a tretia fáza spojili. Za prísnych hygienických podmienok sa tak otvorí krátkodobé ubytovanie bez spoločného stravovania, kaderníctva, pedikúry a manikúry, vonkajšie turistické atrakcie, taxislužby, povolené budú bohoslužby a svadby. Rovnako aj obchody a služby bez obmedzenia rozlohy, vonkajšie terasy verejného stravovania, rehabilitačné služby, múzeá, galérie, knižnice a výstavné siene.

Podľa premiéra je v rámci najnovších opatrení najväčším prekvapením práve otvorenie terás. Premiér spolu s odborníkmi upozorňujú, že ľudia sú povinní aj naďalej dodržiavať prísne hygienické opatrenia. Stoly musia byť od seba vzdialené minimálne dva metre a sedieť pri nich môžu maximálne dvaja ľudia alebo rodičia s deťmi atď.

Premiér zároveň informoval, že vzhľadom na uvoľnenie otvárania prevádzok sa výrazne zvýšia kontroly dodržiavania stanovených hygienických podmienok. Naďalej platí zákaz stretávania sa na verejnosti mimo osôb žijúcich v spoločnej domácnosti.

Jednotlivé fázy majú podľa slov Matoviča deliť aspoň dva týždne. Do štvrtej fázy uvoľnení, v ktorej sú zatiaľ zahrnuté kiná, divadlá, vnútorné športoviská či kúpaliská, tak s istotou nevstúpime skôr ako 20. mája.

Hlavný hygienik Ján Mikas dodal, že odborníci diskutujú aj o otváraní škôl. Zatiaľ však nie je jasné, či a kedy by sa deti, žiaci a študenti mohli do škôl vrátiť.

Všetky obchody zostávajú v nedeľu naďalej zatvorené.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here