De Panne – Hlohovec – priateľstvo, ktoré trvá už viac ako 40 rokov

0
681

Priateľstvom sa zvyčajne označuje starostlivý, láskyplný a obvykle silný emocionálny vzťah, ktorý zažívame v rôznych obdobiach svojho života s ľuďmi, ktorí sú nám blízki. Takýchto blízkych ľudí – priateľov majú Hlohovčania už viac ako štyridsať rokov na vzdialenom pobreží Severného mora v belgickom meste De Panne. Obdobie korony zabránilo pravidelným výmenným pobytom medzi priateľmi dvoch družobných miest. Príliš dlhé odlúčenie však priateľstvu neprospieva, a tak občianske združenie Priateľstvo Hlohovec De Panne prijalo pozvanie belgickej strany a zorganizovalo dlho odkladanú cestu do De Panne.  

1. septembra 2022 v skorých ranných hodinách vyštartoval autobus so skupinou Hlohovčanov a priateľov Hlohovca na cestu za novými zážitkami, novými ľuďmi, starými i novými priateľmi. Cestu sme si spríjemnili zastávkou v nemeckom meste Lipsko, kde sme absolvovali prehliadku centra mesta, prenocovali a v piatok ráno 2. septembra sme sa vydali v ústrety posledným kilometrom, ktoré nás delili od vytúženého cieľa.

Podvečer nás pred radnicou v De Panne už čakal primátor Bram Degrieck a usmiate hostiteľské rodiny a my sme vystúpili z autobusu v tričkách s emblémom Priateľstva  Hlohovec De Panne a s pesničkou Tancuj, tancuj. Bolo že to radosti, zvítania sa, objímania, predstavovania sa. Napokon sme absolvovali spoločné fotenie a rozišli sme sa do hostiteľských rodín.

V sobotu 3. septembra nám Belgičania pripravili návrat do detstva, návštevu zábavného parku Plopsaland. Bojovali sme vodnými „delami“ na vikingských lodiach, povozili sme sa na mierumilovne vyzerajúcich „šálkach“, ktoré nás prinútili výskať od radosti (či strachu?), tí smelší absolvovali nebezpečne vyzerajúce rýchlodráhy. V kostole Sint–Pieterskerk sme navštívili nádhernú výstavu fotografií Michiela Hendrickxa a vydali sme sa na promenádu k moru. A tam to prišlo. Nebo sa spájalo s morom, lode sa vynárali spoza horizontu a my sme ani nedýchali pre silné emócie, ktoré prichádzajú asi len pri Severnom mori.

Nedeľu 4. septembra sme strávili v hostiteľských rodinách. Bola to vítaná príležitosť spoznať ich zvyky a tradície, zblížiť sa s nimi. Deň sme zakončili spoločným večerom v reštaurácii  ‘Hoeve Paepehof’ (farmársky dvor so zvieratkami).

V pondelok 5. septembra nás vzali flámski priatelia do krásneho historického mesta Gent, správneho centra provincie Východné Flámsko. Prehliadku mesta sme absolvovali veľmi romanticky, plavbou po kanáloch, ktorými je mesto pretkané. Prezreli sme si nádherné historické pamiatky mesta, ktoré žije rušným životom na oboch brehoch kanálov, na lavičkách, na tráve v parčíkoch, v kaviarničkách  a reštauráciách, všade plno ľudí. Prešli sme sa popri pamiatkach kultúrneho a historického dedičstva mesta Gent, niektorí z nás si zahrali s veľkým úspechom na klavíri, postavenom len tak na jednom z námestí. Skvelý zážitok, ešte dlho budeme spomínať.

Stručný súhrn programu, ktorý pre nás priatelia v De Panne pripravili, ani z ďaleka  nevystihuje dobrú náladu, ktorá počas celého pobytu v našom milom spoločenstve vládla. Koľko sme sa nasmiali, koľko pesničiek sme spievali, koľko krásnych priateľstiev sa potvrdilo, koľko nových vzniklo. Treba tam ísť a všetko zažiť osobne.

A verte, že keď prišiel smutný utorok 6. septembra, deň nášho odchodu, lúčili sme sa dojatí, so slzami v očiach a s vďakou v srdciach. Dovidenia o rok v Hlohovci, milí flámski priatelia.

Na záver treba poďakovať všetkým, čo tieto neopísateľné dni organizačne pripravili. Za všetkých neúnavných organizátorov z belgickej strany ďakujeme prezidentke spoločenstva priateľov Hlohovca pani Giséle Briérs, poďakovanie patrí aj všetkým hostiteľským rodinám. Za všetkých neúnavných organizátorov zo slovenskej strany patrí poďakovanie predsedníčke občianskeho združenia Priateľstvo Hlohovec De Panne pani Danke Markovej a mnohým, mnohým ďalším členom o. z.

Návštevu družobného mesta De Panne bolo možné uskutočniť vďaka finančnej podpore z dotačného programu Mesta Hlohovec v kompetencii mestského zastupiteľstva.  

Helena Pekarovičová

Fotografie: Johan Degrieck, Ľubica Kepštová, Helena Pekarovičová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here