Kde sa vzali tieto vianočné klasiky?

0
676

Milujeme ich všetci. Teda ak nepatríte do klubu vianočného „Grincha“ (škriatka z rozprávky, ktorý nemá rád Vianoce). Vianočné koledy, piesne, covery, melódie. Nevybrala som však vianočné zahraničné hity s miliónmi pozretí na Youtube, akými sú „All I want for Christmas is you“ od Mariah Carey, alebo „Jingle Bells“. Aj keď ich mám osobne tiež veľmi rada. Pozrieme sa spolu na to, milí čitatelia, ako vznikala pravá slovenská vianočná klasika. Pretože si neviem predstaviť Vianoce bez toho, aby tieto melódie zneli v našom dedinskom rozhlase v Dvorníkoch, pri rozbaľovaní vianočných darčekov, alebo by som ich nezahrala na gitare na nejakom vianočnom koncerte.

LIST JEŽIŠKOVI

Táto skvostná skladba vyšla na vianočnom albume „Svet lásku má“  Paľa Haberu v roku 1996. Niektorých z vás zrejme nepoteším informáciou, že melódiu tento slovenský spevák nezložil. Existovala dávno predtým. Zložila ju trojica hudobníkov Jeremy Paul, Leslie Stewart a Keith Strachan pre muzikál s názvom Scraps. Ten vznikol na základe adaptácie rozprávky Hansa Christiana Andersena – Dievčatko so zápalkami, odohrávajúcej sa vo viktoriánskom Londýne. Pieseň sa však preslávila najmä pod názvom Mistletoe and Wine (Imelo a víno) vďaka interpretácii speváka Cliffa Richarda.

Pavol Habera siahol po tomto vianočnom hite až pri výbere skladieb na spomínaný ikonický vianočný album „Svet lásku má“. Nahrával ho so Slovenskou filharmóniou pod vedením dirigenta Ondreja Lenárda. V tom čase sa však CD-čká ešte nenosili. A tak vyšlo 13  nádherných vianočných piesní na magnetofónovej páske. O texty sa postaral slovenský textársky génius Daniel Hevier. Rozhodol sa, že namiesto ospevovania Imela a vína (Mistletoe and wine) urobí práve text o liste Ježiškovi. „Ani neviem, prečo. Jednoducho som počúval hudbu a vynorila sa mi táto téma. Pieseň som napísal pre svoju dcéru, ale aj pre všetky dcéry. A možno aj pre všetkých otcov,“ povedal pre Bratislavské noviny známy slovenský básnik a textár v roku 2017.

POĎME BRATIA DO BETLEMA

Koleda má neznámeho autora a dlho žila v ústraní iných kolied. Dovoľujem si tvrdiť, že  najviac ju na Slovensku preslávila rocková úprava v podaní slovenskej hudobnej skupiny Tublatanka. Album cover verzií kolied, na ktorom sa nachádza aj spomínaná pesnička, vyšiel v roku 1993 pod rovnakým názvom. Pokrstila ho posledná miss Československa Silvia Lakatošová. Krátko pred nahrávaním albumu došlo k nezhodám v kapele a tak líder Tublatanky Maťo Ďurinda hral na albume aj na basovej gitare namiesto dovtedajšieho basáka. „Odmalička sa mi páčili slovenské koledy, počúval som ich doma každé Vianoce na gramofóne. Keď sme s Tublatankou chystali prvý vianočný koncert, rozhodol som sa zaranžovať do rockového rúcha túto moju obľúbenú pesničku. A tá sa tak vžila do povedomia fanúšikov, že sme pre nich vydali aj celú vianočnú platňu.“ povedal pre denník Nový čas spevák Tublatanky Maťo Ďurinda. Táto verzia krásnej koledy isto potešila nejedného rockera.

KAŽDÝ DEŇ BUDÚ VRAJ VIANOCE

Nebolo by to krásne, keby sme sa k sebe správali  naozaj tak, akoby tieto sviatky mali byť každý deň? Tento legendárny hit vyšiel v roku 1991 na albume skupiny Lojzo a jej autorom je líder tejto kapely Marián Kochanský. Naspieval ju spolu s Mirom Žbirkom, ktorý bude rovnako, ako Marián žiť navždy v našich srdciach. Marián Kochanský tvrdil, že hudba vznikla už v roku 1989. Text sa však rodil veľmi ťažko. „Rodil sa veľmi dlho a vo zvláštnom období, ktoré ho určite poznačilo. Vznikal tesne po páde komunizmu a pred rozdelením Československa. Podľa otcových slov to bol text, ktorý písal najdlhšie zo všetkých. Dlhšie, ako pol roka,“ hovorí syn nebohého speváka Marek pre portál čas.sk. Hit vraj vôbec nevznikol ako konzumná pieseň na „vianočný trh“. „V tom čase ani nebola veľmi hraná v rádiách a v podstate zapadla tak trochu prachom. Zásadným momentom bolo, keď si ju pred rokmi zvolil do vianočného reklamného spotu mobilný operátor. A to spečatilo jej osud,“ vysvetlil syn lídra kapely Lojzo Marek, ktorý ju neustále hráva so svojou skupinou Kochanski.

Na spomenutie ďalších nádherných slovenských vianočných piesní by sme potrebovali minimálne ďalšie vydanie Hlohovského žurnálu. Je ich naozaj viac, než dosť. Čomu sa ja osobne ako hudobníčka, milí čitatelia, nesmierne teším. Idem si hneď vziať do rúk gitaru a nejakú si zahrám. Aby boli Vianoce každý deň. Želám vám krásne sviatky v spoločnosti krásnej vianočnej hudby!

vaša redaktorka a hudobníčka Lívia

zdroj: tublatanka.sk, bratislavskenoviny.sk, cas.sk

foto: Youtube.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here